Spalio 17 dieną, eidamas 82-uosius metus, mirė iškilus imtynių veteranas Stasys Bradauskas. Pernai Stasys šventė savo neeilinį jubiliejų, o mes ta proga dalijomės prisiminimais apie jau dabar Anapilin iškeliavusį imtynininką. Prisiminkime dar kartą šviesios atminties asmenybę.

——————————————————————————————————————

Sunku Anykščiuose  surasti žmogų iš senosios kartos, kurie nepažinotų stambaus sudėjimo vyriškio Stasio Bradausko. Kiekvienas anykštėnas, pervirtęs per 50 metų amžiaus, pasakys, kad labai gerai jį pažįsta. S.Bradauską galima pristatyti, kaip buvusį automobilių lenktynininką, Lietuvos “Nemuno“ draugijos svarsčio kilnojimo čempioną, o ką jau kalbėti apie imtynes.

Per vykusias Lietuvos veteranų graikų-romėnų imtynių pirmenybes Anykščiuose jis yra įveikęs daugkartinį Lietuvos laisvųjų imtynių čempioną, sporto meistrą Antaną Mauzą iš Kauno. Taip pat yra nugalėjęs aštuoniais metais už save jaunesnį sporto meistrą klaipėdietį Albertą Kavoliūną. Stasio kraitėje – šeši Lietuvos veteranų čempiono titulai.

S.Bradauskas gimė 1940 metais Ukmergės rajone, Siesikų miestelyje. Ankstyvoje jaunystėje neteko tėvo. Nuo mažens jis su dviem metais už save vyresniu broliu Algiu turėjo atlikti visus žemės ūkio darbus ir paklusniai vykdyti visus motinos pasakymus. Pats jauniausias jų brolis Bronius, dabar Lietuvoje gerai žinomas politikas, dar nesugebėjo atlikti tų darbų, kuriuos atlikdavo vyresnieji broliai.

Fiziškai sustiprėjęs žemdirbys Stasys išvyko į Rostovo srities karinį dalinį, kur atliko privalomą karinę tarnybą sovietinėje kariuomenėje. Čia ir prasideda pirmieji jo žingsniai ant imtynių kilimo.

Netrukus atėjo ir pirmosios pergalės. Dalinio sporto vadovai greitai pastebėjo jo sugebėjimus sėkmingai kovoti ant imtynių kilimo ir siekti pergalių įvairaus rango varžybose. Todėl buvo kviečiamas į dalinio rinkinę, kurios sudėtyje dalyvavo apygardos pirmenybėse ir iškovojo pirmąją vietą. Po tarnybos kariuomenėje, 1962 metų  gegužę, Stasys grįžo į tėviškę ir sužinojo, kad Anykščiuose vyksta graikų-romėnų imtynių (tada jos vadinosi klasikinėmis imtynėmis) pratybos.  Netrukus įsidarbino Anykščių autotransporto įmonėje vairuotoju ir pradėjo treniruotis pas trenerį Julių Malelę. Jau tų pačių metų rudenį vykusiose „Nemuno“ draugijos pirmenybėse Anykščiuose Stasys nesunkiai įveikė visus varžovus ir pirmą kartą tapo draugijos čempionu. Taip gyvenimas lėmė, kad jis Anykščiuose pasiliko visam laikui, o imtynių kilimo neišsižada bemaž penkiasdešimt metų. Per tą laiką ilgametis Lietuvos „Nemuno“ draugijos rinktinės narys Stasys Bradauskas dalyvavo daugelyje to meto sąjunginių turnyras, tapo daugkartiniu draugijos čempionu, 1965 metų šalies profsąjungų spartakiados prizininku.

 Jubiliatas pasižymėjo ne tik savo kovomis, bet ir geru teisėjavimu. Už nepriekaištingą darbą Stasiui buvo suteiktas respublikinės kategorijos teisėjo vardas. Jam yra tekę teisėjauti Lietuvos čempionatuose, jaunimo ir jaunių pirmenybėse, SSSR jaunimo pirmenybėse Panevėžyje, SSSR kaimo draugijų pirmenybėse Dniepropetrovske, tarptautiniuose graikų-romėnų imtynių turnyruose ir  už poliarinio rato Norvegijos Kirkines miestelyje.

Be kovų ant kilimo, Stasį galima buvo sutikti įvairiuose sporto renginiuose, kaip kad  virvės traukimo varžybose ar kilnojantį dvipūdę. Ir šiose rungtyse jis yra pasiekęs aukštų rezultatų  – tiek rajono, tiek respublikos kaimo sporto kolektyvų varžybose yra iškovojęs ne vieną medalį ir diplomą.

Be sporto savo laisvalaikį Stasys paskyrė ir dainai. Nuo savo pirmųjų atvykimo dainų į Anykščius jis nesiskiria su daina. Per 30 metų Stasys ne kartą dalyvavo respublikinėse dainų šventėse Vilniuje,  jo tvirtas balsas skambėjo Antano Baranausko apdainuotame Anykščių šilelio dainų slėnyje rajono švenčių metu.

Toks buvo niekada nepavargstančio mūsų imtynių veterano Stasio Bradausko gyvenimo kelias – visada su žmonėmis ir skambia daina.

Lietuvos imtynių federacija užjaučia Stasio artimuosius ir draugus.

Stasys Bradauskas bus pašarvotas ketvirtadienį, spalio 21 dieną,  Anykščių Laidojimo namuose (Vilniaus g. 13);

Laidotuvės – penktadienį, spalio 22 dieną, naujose Anykščių kapinėse.