Sveiki, vyrai ir moterys. Man oficialiai patvirtinta II kategorija. Sąrašai UWW puslapyje bus patalpinti sausio mėnesį. Džiugiomis nuotaikom žingsniuojam link švenčių 😉 Vilius“
Toks laiškutis įkrito šiandien ryte. Pamėginsiu padėti suprasti.
 
Pakeliui į elitinių teisėjų klubą
 
Šiuo metu Lietuvoje yra penki imtynių teisėjai „tarptautininkai“: Evaldas Malelė, Vidmantas Žibutis, Nerijus Peleckis, Marius Baranauskas ir nuotaikingą laišką parašęs Vilius Adomaitis. Visas penketukas yra išlaikęs kvalifikacinius trečios kategorijos egzaminus ir turėjo galimybę teisėjauti UWW lygio imtynių turnyruose. Tačiau V.Adomaitis žengė dar vieną žingsnį – išlaikė egzaminus ir dabar kišenėje turi solidesnį – antros kategorijos teisėjo – sertifikatą.
 
V.Adomaitis ant tarptautinio imtynių kilimo teisėjauja nuo 2014 metų, o šiemet, federacijos paskatintas, ryžosi kelti kvalifikaciją ir siekti II kategorijos lygio. „Didelio skirtumo tarp šių pradinių kategorijų nėra. Dabar galėsiu dirbti ne tik turnyruose, bet ir Europos U15 čempionatuose. Toks ir būtų esminis skirtumas. Tačiau, žvelgiant į perspektyvą, šis laiptelis būtinas ir yra tarpinis etapas, norint ateityje patekti į elitinių teisėjų klubą”, – aiškina joniškietis.
 
Pasakodamas apie įgytą patirtį, V.Adomaitis prisimena kelis turnyrus, kuriuose reikėjo teisėjauti dukart olimpinio čempiono Romanui Vlasovo kovoms. „Kas be ko, buvo jaudulys, nes kovojant imtynių legendai norom-nenorom esi taip pat dėmesio centre. Bet kinkos nedrebėjo, atvirkščiai, atsakomybė vertė labiau koncentruoti dėmesį ir pasitempti. Manau, pavyko būti nematomam, o tai svarbu. Juk pagrindiniai atlikėjai kovoja, teisėjui svarbu netrukdyti“, – prisimena V.Adomaitis.
 
Kalbėdamas apie įsimintinas varžybas, Vilius visų pirma išskyrė prieš du metus Azerbaidžane vykusias Europos jaunimo žaidynes. „Baku žaidynėse buvo laikomasi visų olimpinių žaidynių principų, o varžybose kovojo pajėgiausi savo amžiaus grupės atletai. Ten lygis buvo visai kitas, nei turnyruose. Tai buvo įsimintina patirtis iš kurios pasisėmiau daug naudingų žinių“, – pasakoja naujai iškeptas II kategorijos teisėjas.
 
Neatlaikė gruzinų preso
 
Aukšto lygio Lietuvos imtynių teisėjų istorija prasidėjo pokario metais. Pirmasis ledus pralaužė Michailas Misiura. Jam Sovietų Sąjungos teisėjo kategorija buvo suteikta 1946-aisiais, tačiau džiaugėsi neilgai. Vos po penkerių metų ši kategorija iš I.Misiuros buvo atimta.
 
“Michailas Ipolitovičius teisėjavo dvikovai tarp baltarusio ir gruzino, o jo sprendimas lėmė, kad pergalė būtų skirta baltarusiui. Gruzinai pakėlė skandalą, galiausiai pergalę atidavė kaukaziečiui, o I.Misiura tapo šio konflikto auka – jam panaikino sąjunginę kategoriją“, – prisimena ilgametis Lietuvos imtynių federacijos teisėjų komisijos vadovas Jonas Pajarskas.
 
Kiek vėliau, apie 1956-uosius, aukščiausia tai laikais teisėjo kategorija buvo suteikta Prochorui Poliakovui ir “laisvūnui” Leonui Stankevičiui.
 
“Vienu metu gan ilgai turėjome ryškių teisėjų krizę. Tik 1976-ais sąjunginė kategorija buvo suteikta Petrui Abelkiui, kuris spėriai lipo karjeros laiptais, tapo tarptautinės kategorijos teisėju ir buvo atrinktas darbui Maskvos olimpinėse žaidynių imtynių turnyre“, – besdamas į užrašus kalbėjo J.Pajarskas.
 
Iki Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo sąjunginė teisėjo kategorija buvo suteikta pačiam Jonui Pajarskui, Viktorui Ivankinui (abu 1978) bei Eduardui Fainšteinui (1979).
 
Pirmieji naujų laikų teisuoliai
 
Subyrėjus Sovietų Sąjungai imtynių gyvenimas Lietuvoje nesustojo. Mūsų šalis į Europos čempionatą delegavo graikų-romėnų imtynių komandą, į Barselonos olimpines žaidynes išvyko imtynininkas Remigijus Šukevičius. Atsirado poreikis ugdyti jaunus kvalifikuotus imtynių teisėjus. 1992-ais metais Tarptautinė imtynių federacija (tuomet FILA) Kijeve surengė kvalifikacinius kursus teisėjams. Jonas Pajarskas į Ukrainos sostinę pasiūlė vykti Vidmantui Žibučiui, o Eduardas Fainšteinas – Evaldui Malelei. Jie ir tapo pirmaisiais nepriklausomos Lietuvos imtynių teisėjais tarptautininkais. Kiek vėliau prie arbitrų komandos prisijungė Albinas Sodaitis, Valdas Grišius ir Michailas Rybakovas.
 
Iki šiol vieninteliam M.Rybakovui buvo suteikta UWW aukščiausia teisėjo kategorija. Deja, kaunietis prieš šešis metus iškeliavo Anapilin.
 
A.Sodaitis tarptautinę areną paliko būdamas I-mos kategorijos teisėju, tačiau švilpuko į šalį neatidėjo – neįmantriu prietaisu ilgai virpino orą įvairių amžiaus grupių šalies imtynių čempionatuose, buvo skiriamas įvairių varžybų vyriausiuoju teisėju.
 
Dėl amžiaus apribojimo su darbu tarptautiniuose vandenyse ateinančiais metais teks atsisveikinti Evaldui Malelei, mūsų šalies imtynių teisėjų brigada sumažės iki keturių teisėjų. Tačiau federacija nuolatos dairosi ir ieško naujų gabių vaikinų ir merginų, visų pirma tarp „veikiančių” sportinininkų, kurie ateityje norėtų ir galėtų savo laiką skirti teisėjavimui. 
 
Valdas Malinauskas