Konferencija vyks Urbihop  viešbutyje Vilniuje (Ąžuolyno g. 7) šių metų sausio 6 dieną 14.00 val.

Renginyje dalyvaus LIF garbės prezidentas pasaulio čempionas Rimantas Bagdonas, rinktinės treneris pasaulio ir Europos čempionatų prizininkas  Mindaugas Ežerskis, LIF prezidentas Giedrius Dambrauskas ir olimpietis Mantas Knystautas.

——————————————————–

Šių metų sausio 8-9 dienomis Panevėžyje vyks Lietuvos imtynių čempionatas. Dėl apdovanojimų varžysis graikų-romėnų, moterų ir laisvųjų imtynių meistrai. Šiomis varžybomis mūsų imtynininkai pradedą naują olimpinį ciklą, kurio akcentas – 2024 metų olimpinės žaidynės Paryžiuje. Per paskutinį olimpinį ciklą buvo laimėti 2 Europos ir vienas pasaulio imtynių čempionatų medaliai, iškovotas kelialapis į Tokijo olimpines žaidynes, kuriose Mantas Knystautas užėmė 10 vietą.

Konferencijos dalyviai turės rasti atsakymus į imtynių bendruomenei ir ne tik rūpimus klausimus:

  • Ar patenkinta Lietuvos imtynių federacija, treneriai ir patys sportininkai pastarųjų metų pasiekimais?
  • Ar realu pamatyti daugiau mūsų šalies sportininkų ant olimpinio kilimo Paryžiuje?
  • Kada rinktinėje pamatysime sportininkus, nusitaikiusius į aukščiausius pasiekimus ir kas artimiausiu metu pasiruošęs pakeisti Mizgaitį, Kazakevičių, Ežerskį, brolius Venckaičius?
  • Kaip įtakoja imtynininkų pasirengimą reformuojama Lietuvos sportininkų rengimo sistema?
  • Ką naujo gali parodyti už dviejų dienų prasidėsiantis Lietuvos imtynių čempionatas?

Šie  ir kiti klausimai bus atvirai aptariami mūsų bendrame susitikime.

——————————————————————————

Pirmas Lietuvos čempionatas buvo surengtas Kaune 1925 metų kovo 3-8 dienomis. Tačiau jau po metų sunkiaatlečių (tokiu bendriniu vardu buvo vadinami sunkumų kilnotojai, imtynininkai ir boksininkai) entuziazmas užgeso. Dėl atsainaus tuometinės valdžios požiūrio į sportą jaunimui nebuvo sąlygų treniruotis. Apie apgailėtiną padėtį rašė „Sporto“ laikraštis (kalba netaisyta): „Su dideliu gailesiu vis dar tenka konstatuoti, kad ši graži, klasinė sporto šaka, kuri turi tokį nepaprastą pasisekimą užsieny ir mūsų kaimynuose – latviuose, estuose, suomiuose – mūsų yra apleista ir jei gyvuoja, tai tik per vieno klubo pastangas. <…> Iš kitos pusės, kaltinant nerangumu, galima būtų rasti ir pasiteisinimų: sunkus ekonominis padėjimas visame krašte ir pinigų stoka organizacijose trukdo dalyvauti. Būtų lėšos – atsirastų ir kilimai imtynėms klubuose, kainuoja nuo 700 iki 1000 Lt vienas. Tuo tarpu visam Kaune tėra tik vienas (!?) specialus kilimas imtynėms – LDS sąjungoje (Lietuvos dviratininkų sąjungoje – aut past.) ir tas pusiau supuvęs“.

Tik užgimusį, bet neužilgo numarintą čempionatą po 15 metų pertraukos mėgino reanimuoti šalį okupavę bolševikai. 1941 metų balandžio 16 dieną Kaune dėl Lietuvos čempionato medalių ant imtynių kilimo kovojo po septynis imtynininkus iš Vilniaus ir Kauno bei vienas marijampolietis.

Bet ir šis čempionatas tapo vienadieniu reiškiniu – netrukus įsiliepsnojęs karas ilgam užvėrė sporto salių duris.

1949 metų spalio 28-30 dienomis Vilniuje vyko pirmasis pokario ir ketvirtasis per visą Lietuvos istoriją Lietuvos graikų-romėnų imtynių čempionatas.

Laisvųjų imtynių čempionatai vykdomi nuo 1953 metų. Pirmos varžybos vyko Kaune.

Moterys dėl šalies čempionatų medalių pradėjo varžytis tik 1996 metais Klaipėdoje.

Iki 2003 metų visų trijų imtynių rungčių čempionatai buvo vykdomi atskirai, tačiau, po Sidnėjaus olimpinių žaidynių, pasikeitus taisyklėms ir varžybų pravedimo tvarkai, klasikai, merginos ir laisvūnai rungiasi bendrame čempionate. 

Taigi, sausio 8-9 dienomis Panevėžio lengvosios atletikos manieže paaiškės 76-tojo šalies imtynių čempionato nugalėtojai ir prizininkai.
—————————————————————————-

Čempionato vieta – Panevėžio lengvosios atletikos maniežas, Liepų al. 4

Šeštadienis, sausio 8 diena
13.00 – 15.30 – preliminarios kovos
16.30 – 17.00 – čempionato atidarymas
17.00 – 19.00 – finalai, apdovanojimai
Sekmadienis, sausio 9 diena
13.00 – 15.30 – preliminarios kovos
17.00 – 19.00 – finalai, apdovanojimai