Panevėžyje finišavo Lietuvos imtynių čempionatas. Antrą turnyro dieną ant imtynių kilimų kovojo moterų imtynių atstovės ir laisvūnai.

Europos prizininko sugrįžimas ir daug žadantis jaunimas

Šiais metais laisvųjų imtynių turnyre neišvydome traumuoto Andriaus Mažeikos, todėl lyderio našta atiteko Lukui Krasauskui, kuris buvo akivaizdus laisvųjų imtynių varžybų lyderis.

“Lukas palaipsniui tampa rinktinės senbuviu, jis yra kovojęs pasaulio ir Europos čempionatuose. Tokio lygio varžybose atletai auga taktiškai ir, svarbiausia, psichologiškai. Todėl Panevėžyje Lukas didesnio vargo neturėjo, – mintimis dalijosi rinktinės treneris Sergejus Kasimovas. – Tačiau mane gal net daugiau džiugina Manto Adomaičio pasirodymas Lietuvos čempionate. Mantas savo kraitėje turi Europos jaunių čempionato bronzą, tačiau, kuomet po abitūros egzaminų teko palikti Šiaulių sporto gimnaziją, Mantas pakibo tarp žemės ir dangaus. Suaugusiam vyrui teko ieškoti būdų oriam pragyvenimui, todėl imtynėms buvo skiriama mažiau dėmesio. Tačiau Mantas Adomaitis jau kurį laiką “nusėdo” Klaipėdoje, uoliai treniruojasi ir laimėjo čempionato auksą”. 

Treneris apgailestavo, kad aukštesnių tikslų kol kas nekelia talentingas atletas Domantas Pauliuščenko, tačiau suskubo pasidžiaugti jaunu kelmiškiu Viliumi Mikalausku. Pasak trenerio, V.Mikalauskas jau pora metų treniruojasi Klaipėdoje, yra motyvuotas ir sistemingai siekia tikslo. 

„Yra dar vienas perspektyvus kelmiškis Paulius Leščiauskas. Šiuo metu jis yra savo amžiaus lyderis ir, kaip matote, tarp vyresnių čempionate iškovojo pirmą vietą. Tačiau laukia sunkus periodas – perėjimas iš jaunimo amžiaus į suaugusių grupę.  Jį stebėsime mėginsime sklandžiai adaptuoti suaugusių varžyboms tarptautinėje arenoje“, – planus atskleidė laisvųjų imtynių strategas.

Laisvųjų imtynių čempionate kovojo 67 laisvūnai.

LIF viceprezidentas A.Stočkus: „Vis maloniau žiūrėti į šalies moterų imtynių žemėlapį“

Moterų imtynių turnyre dominavo dvi aiškios lyderės – Danutė Domikaitytė ir Kamilė Gaučaitė. Abi ruošiasi kovo pabaigoje vyksiančiam Europos čempionatui, o Kamilės dar laukia grumtynės Europos U23 čempionate.

Čempionato puošmena – finalinė Šiaulių sporto gimnazijos atletės Gabijos Dilytės dvikova su Anna Telegina iš Vilniaus. Nugalėtoja tapo G.Dilytė. Paskutinę sekundę Anna atliko rezultatyvų veiksmą, tačiau po ilgų diskusijų ir vaizdo įrašo analizės nuspręsta, kad metimas atliktas pasibaigus laikui ir pergalė buvo skirta Gabijai.

Ne vieno žiūrovo akis paglostė jaunųjų atlečių imtys. Specialistai užgniaužę kvapą stebėjo Ivetos Česnauskaitės iš Šiaulių rajono pergalę prieš patyrusią Korneliją Zaicevaitę, įnirtingą penkiolikmetės Julitos Ivanauskaitės kovą su klaipėdiete Meda Ančeryte ir Paulinos Pavilionytės iššūkį važovėms.

„Mūsų gimnazisčių pergalės yra dėsningos, tačiau, kalbant apie moterų imtynes, šiuo metu džiaugiuosi, kad  merginoms imtynių salės duris atsiveria ir kituose regionuose. Jau kuris laikas su panelėmis Kupiškyje dirba Greta Čeponytė, Klaipėdoje merginos buriasi aplink Korneliją Zaicevaitę. Apskritai, žiūrint į protokolus, matome, kad suaugusių čempionate sportininkių geografija prasiplėtė. Panevėžyje, savo namų aplinkoje trečią vietą užėmė Lauryna Banytė, atvyko atletės iš Vilkaviškio, Raseinių. Jau minėta Paulina Pavilionytė kilusi iš Griškabūdžio, imtynėmis užsikrėtė pastūmėta savo pusseserės Kamilė Gaučaitės paskatinimų. Žinoma, norėtųsi kiek daugiau kitų regionų pastangų, bet svarbu, kad judama teisinga kryptimi ir, tikiu, abejojantys treneriai patys greitai suvoks moterų imtynių naudą ir perspektyvas“, – viliasi A.Stočkus.

Moterų imtynių turnyre jėgas išmėgino 35 atletės. 

Valdas Malinauskas

2022 m. Lietuvos imtynių čempionatas

Moterų imtynės (WW)
Nugalėtojos

50 kg Gabija Dilytė                  (7 dal., Šiauliai)
53 kg Kamilė Šernauskaitė     (4 dal., Šiauliai)
57 kg Laura Stanelytė              (5 dal., Šiauliai)
62 kg Ineta Dantaitė                (9 dal., Šiauliai)
68 kg Danutė Domikaitytė     (7 dal., Šiauliai)
76 kg Kamilė Gaučaitė            (3 dal., Šiauliai)

Laisvosios imtynės (FS)
Nugalėtojai

57 kg Eduard Dešankov          (4 dal., Klaipėda)
61 kg Titas Grišius                    (4 dal., Raseiniai)
65 kg Tomas Baracevičius      (8 dal., Klaipėda-Vilkaviškis)
70 kg Aripgadziev Abdulaev  (8 dal., Vilnius)
74 kg Artiom Auga                   (8 dal., Klaipėda)
79 kg Paulius Leščiauskas      (7 dal., Kelmė)
86 kg Domantas Pauliuščenko (6 dal., Raseiniai)
92 kg Mantas Adomaitis         (8 dal., Šiauliai)
97 kg Lukas Krasauskas          (4 dal., Klaipėda-Vilkaviškis)
125 kg Vilius Mikalauskas      (10 dal., Klaipėda-Kelmė)