Šiandien 60-tąjį gimtadienį švenčia Arūnas Paplauskas. Vienas ryškiausių šalies laisvųjų imtynių trenerių savo pamėgto užsiėmimo verpete sukasi bemaž trisdešimt metų.

„Įstoti į Kūno kultūros institutą, kurį baigiau 1985 metais, pastūmėjo treneris Laimutis Raila. Mano virsmas treneriu – jo projektas. Treniravau ir pats plūšėjau ant kilimo, dalyvaudavau įvairiose varžybose. 1999-ais metais antrą kartą laimėjau Lietuvą, pakabinau imtynių batelius ir pasišvenčiau tik trenerio karjerai“, –  su plačia šypsena veide prisimena A.Paplauskas.

Naujai iškeptas fizinio lavinimo dėstytojas-treneris kibo į darbą ir po kelių metų pergales ant imtynių kilimo pradėjo skinti jo auklėtiniai – Tomas Musteikis, Vaida Puidaitė, Vitalijus Tavgenas, Teresė Žvingilaitė, Neda Vildžiūtė, Rusnė Vaičiulytė, Karolis Buslys, Eglė Valčiukaitė .

Trenerio pasididžiavimas – pasaulio ir Europos jaunių čempionatų bronzos medalio laimėtoja, Europos jaunimo U23 čempionato vicečempionės ir Europos čempionato penktos vietos laimėtoja Kamilė Gaučaitė.

„Salėje sportuodavo vaikinai. Panelės salės duris kartais praverdavo iš smalsumo, ateidavo su klasiokais, draugais. Panašiai, palaikydama kompaniją draugams, į treniruotę atėjo Kamilė. Užsikabino, ilgai ritosi su berniukais, sutvirtėjo, išvyko į šalies moterų imtynių citadelę Šiaulių sporto gimnaziją, – apie gabią auklėtinę pasakoja jubiliatas. – Panašiai salėje atsidūrė ir talentinga Eglė Valčiukaitė. Prieš penketą metų panelė dalyvavo Europos U15 čempionate ir pasiekė daug žadantį rezultatą, užėmė penktą vietą tarp 20-ies merginų. Tačiau, būdama moksliuke, pasirinko studijų kelią.“

Arūnas Paplauskas yra iškovojęs du šalies čempiono (1996; 1999) titulus, po vieną kartą laimėjo čempionatų sidabrą (1997) ir bronzą (1998), tačiau, apibendrinamas nueitą kelią, jis tvirtina, kad trenerio darbas jam suteikė daugiau emocijų.

„Gyvenome sovietų režimo laikotarpiu, iš esmės neatstovavome savo šaliai, nei Trispalvės, nei himno nebuvo. Matomai, ne laiku gimiau, – svarstė treneris Arūnas. –  Dabar visai kas kita. Šiurpuliukai eina, kuomet auklėtiniai ar auklėtinės stovi ant pjedestalo, išgyvenu daug didesnį emocinį pakilimą, nei tuomet, kai laimėdavau savo kovas ant imtynių kilimo. Todėl ir galvoju, kad manyje yra daugiau trenerio, nei sportininko.“

Valdas Malinauskas