Imtynininkas Mantas Knystautas Danijoje vykusiame UWW kategorijos graikų-romėnų imtynių turnyre Thor Masters iškovojo aukso medalį! Pasaulio čempionato prizininkas Niukiobinge svoryje iki 130 kilogramų nukovė penkis varžovus bendru rezultatu 16:5 ir užėmė pirmą vietą.
Sunkiasvoris olimpietis kiekvienoje imtyje varžovams sugebėjo atlikti patobulintą techninį veiksmą ridenimą, o įgytą pranašumą apsaugodavo iki finalinio švilpuko.
 
„Mūsų pozicija nedviprasmiška – atletas privalo vengti taktinių gudrybių ir siekti iškovoti taškus savo fizinių ir techninių pastangų dėka. Todėl Mantas nedalyvauja pasyvumo loterijoje, o ieško taškų stovėsenoje ir, ypač, parteryje. Jau kuris laikas tai pasiteisina, o, jei kas primiršo – efektingas ridenimas pirmame aukšte Mantui leido pasipuošti pasaulio čempionato bronza“, – garsiai svarsto ir primena svariausią M.Knystauto rudeninę pergalę Serbijoje treneris Mindaugas Ežerskis.
 
M.Knystauto benefisas Danijoje buvo išties įspūdingas. Pirmuose ratuose lietuvis įveikė jaunus bet jau tituluotus varžovus iš Šveicarijos ir Vengrijos.
 
Nugalėtas Delianas Alishahis iki 2018 metų atstovavo Bulgarijos rinktinei, tačiau jau penketą metų gina Šveicarijos komandos garbę, kurios gretose užėmė penktąsias vietas pasaulio ir Europos U23 čempionatuose.
 
Tuo tarpu Dariuszas Vitekas yra palypėjęs dar aukščiau – vengras yra 2022 metų Europos čempionato prizininkas.
 
Imtyje su Romu Fridriku Mantas sulaukė komandos draugo klaidos ir pridengė jį pirmame kėlinuke.
 
Vienintelę grubesnę klaidą Mantas įvėlė dvikovoje su lenku R.Krajewskiu. Laimei, lietuvis iki užžengimo už kilimo buvo susikrovęs trijų taškų persvarą, todėl vieno extra balo praradimas tolimesnei eigai įtakos neturėjo.
 
„Užsnūdau, nejaučiau pavojaus ir įtampos, tai biški prisižaidžiau. Bet įtampos nejaučiau ir po to, kai atidaviau tašką. Lenkui reikėtų redbuliaus išgert dėl aktyvumo, kad nebemiegočiau, kovodamas su juo“, – šmaikštavo „Thor Masters“ turnyro nugalėtojas iš Lietuvos.
Finale žiūrovai mėgavosi desertu – Manto kova su Europos čempionato prizininku, olimpiečiu iš Suomijos Eliasu Kuosmanenu.
 
Pirmame kėlinuke buldozerio stilių propaguojantis skandinavas nesugebėjo atlaikyti lietuvio atakos parteryje. Antroje dalyje suomiui buvo suteikta galimybė išplėšti pergalę parteryje, tačiau ketinimų atlikti ridenimą atsisakė vos po pirmo mėginimo perversti mūsų sunkiasvorį. Stovimoje padėtyje Mantas atrodė žvaliau ir tvirtais suomio rankų bei sprando paėmimais sukėlė nemalonių pojūčių varžovui. Manto pranašumas nekėlė abejonių, dvikovos laikas ištiksėjo, esant rezultatui 3:1 lietuvio naudai.
 
„Nelabai tikėjausi, kad suomiui atliksiu ridenimą. Po kovos su lenku kaklą suspazmavo, tai negalėjau imti kito paėmimo, dėl to sumažėjo klaidinančių judesių arsenalas. Tik į vieną pusę bukai laužti galėjau. Šį kartą to pakako“, – titulinės kovos niuansus atskleidė Mantas Knystautas.
 
Romas Fridrikas antroje imtyje apmaudžiai nusileido minėtam lenkui R.Krajewskiui. Paskutinę minutę Romas užbėgo varžovui už nugaros, „prispaudė“ prie kilimo krašto, tačiau taktinio pranašumo neišnaudojo ir nepavertė taškais bei liko devintoje pozicijoje.
 
Turnyre 4-tą vietą užėmė pasaulio čempionato prizininkas Kristupas Šleiva (72 kg), o Justas Petravičius (63 kg) liko penktas.
 
Kiti rezultatai: Martynas Nemsevičius (87 kg) – 9 vieta (19 dalyvių), Vilius Laurinaitis (97 kg) – 11 vieta (14 dalyvių), Paulius Galkinas (77 kg) – 17 vieta (19 dalyvių).
 
„Varžybos vyko dvi dienas. Po pirmos dienos dviejų pergalingų kovų Kristupas Šleiva pajuto skausmą peties srityje, todėl nutariau nerizikuoti atleto sveikata ir antrą varžybų dieną jam skyriau laisvadienį. Panašiai nutiko ir su Justu, tik jį kankino kosulys, atrodė kaip nesavas, – apie priežastis vengti bet kuria kaina siekti turnyro medalių kalbėjo M.Ežerskis. – Vilius Laurinaitis turi šiokių tokių kelio problemų, nepaisant to, veržėsi išmėginti jėgas su nuolatiniais varžovais. Po turnyro liekame treniruočių stovykloje Danijoje, reikia kad visa komanda stovėtų ant kojų, todėl kartais tenka sportininkus pristabdyti ir susilaikyti nuo maksimalių varžybinių krūvių; prioritetas – kokybiškos treniruotės su aukšto lygio treniruočių partneriais, bus tų varžybų, visas kalendorius apkrautas“.
 
„Thor Masters“ turnyre Danijoje grūmėsi 136 klasikai iš 19-os valstybių.
 
Valdas Malinauskas
 
Mūsų šalies atletų rezultatai:
 
63 kg (13 dalyvių)
Jonatan Jednell (SWE) – Justas Petravičius 0:8
Justas Petravičius – Magnus Rasmussen (DEN) 9:0
Alex Bica (SWE) – Justas Petravičius 9:0
Aleksandrs Jurkjans (LAT) – Justas Petravičius 0:0
 
72 kg (13 dalyvių)
Kristupas Šleiva – Viktor Borgström (SWE) 10:0
Kristupas Šleiva – Erik Persson (SWE) 6:3
Kristupas Šleiva – Ibrahim Ghanem (FRA) 0:0
Christoffer Dahlen (SWE) – Kristupas Šleiva 0:0
 
77 kg (19 dalyvių)
Jesse Porter (USA) – Paulus Galkinas 4:1
Paulus Galkinas – Oliver Krüger (DEN) 1:9
 
87 kg (19 dalyvių)
Arkadiusz Kulynycz (POL) – Martynas Nemsevičius 10:0
Daniel Herrero (ESP) – Martynas Nemsevičius 0:0
Zurabi Datunashvili (SRB) – Martynas Nemsevičius 5:1
 
97 kg (14 dalyvių)
Szöke Alex (HUN) – Vilius Laurinaitis 4:0
Vilius Laurinaitis – Peter Öhler (GER) 0:3
 
130 kg (12 dalyvių)
Delian Alishahi (SUI) – Mantas Knystautas 1:3
Roman Fridrikas – Mantas Knystautas 0:3
Mantas Knystautas – Vitek Dariusz (HUN) 4:1
Rafal Krajewski (POL) – Mantas Knystautas 2:3
Elias Kuosmanen (FIN) – Mantas Knystautas 1:3
Rafal Krajewski (POL) – Roman Fridrikas 5:1