Vos prieš kelias dienas Tarptautinė imtynių federacija (UWW) paskelbė žinią, kuri sukėlė šurmulį sporto bendruomenėje. Neeiliniame posėdyje UWW biuro nariai vienbalsiai nusprendė Rusijos ir Baltarusijos sportininkus grąžinti į tarptautines varžybas. Tokiu atveju, UWW pritarė  Tarptautinio olimpinio komiteto rekomendacijai priimti rusus ir baltarusius atgal į tarptautines arenas su neutraliu statusu.

Imtynes.lt  pavyko susisiekti su Ukrainos imtynių asociacijos viceprezidentu Olegu Sazonovu, kuris yra atsakingas už graikų-romėnų imtynių stiliaus vystymą šalyje. Taip pat pakalbinome buvusį rinktinės trenerį Aleksandrą Kotovojų.

Viceprezidentas iškart atsiribojo nuo garsių pareiškimų ir į eilę klausimų atsakė gan aptakiai.

„Supraskite, situacija skaudi. Šiandien, kiek žinau, oficiali pozicija tokia – ukrainiečiai nedalyvaus tuose renginiuose, kuriuose varžytis bus leista ir valstybei agresorei“, – teigė O.Sazonovas.

Paklaustas, ar tai galutinis sprendimas, viceprezidentas vengė tiesioginio atsakymo.

„Tai politinis sprendimas, aš pagal savo statusą čia nedalyvauju. Kad suprastumėte mūsų sistemą, Jums pravartu žinoti, kad, kalbant apie olimpinę atranką ir su ja susijusiomis varžybomis, net Nacionalinio olimpinio komiteto balsas nėra lemiamas. Viską sprendžia Ministrų kabinetas ir mūsų tiesioginiai kuratoriai – Jaunimo ir sporto ministerija. Ir, be abejo, šalies prezidentas. Kaip jie nuspręs, taip ir bus. Kalbant apie pasiruošimą Europai, tai, jis vyksta pilnu pajėgumu. Jei tik bus uždegta žalia šviesa dalyvavimui, mes būsime pasiruošę“, – kalbėjo O.Sazonovas.

Panašiai svarstė ir buvęs ilgametis Ukrainos graikų-romėnų imtynių rinktinės treneris Aleksandras Kotovojus. „Kol kas stebime situaciją. O, žvelgiant į blogiausią mums perspektyvą, jei tektų kovoti su rusais, neįsivaizduoju, kaip mūsų atletas spaustų ranką šalies agresorės imtynininkui. Pagal UWW įstatus pasveikinimo vengimas baudžiamas, federacija gali užsidirbti didelę baudą, o sportininkas gali būti diskvalifikuotas. O juk ne vieno mūsų atleto šeima yra nukentėjusi nuo agresorių. Manau, dėl sąlyginės ramybės rusams ir baltarusiams toliau turėtų būti taikomos sankcijos ir jie neturėtų dalyvauti tarptautinėse varžybose, kitaip tik auginama priešprieša ir, galiausiai, gims dar viena Izraelio-Irano situacija. Ar to reikia? – retoriškai klausia treneris A.Kotovojus.

Primename, kad rudenį vyksiančiame pasaulio čempionate, kuriame bus vykdomas pirmas atrankos į Paryžiaus olimpines žaidynes etapas, dalyvaus tik tos šalys, kurių atletai kovos kontinentiniuose čempionatuose. Europos imtynių čempionatas vyks balandžio 17-23 dienomis Zagrebe.

Valdas Malinauskas