Jordanijoje startavo pasaulio jaunimo (U20) imtynių čempionatas. Varžybos, turėjusios vykti Lenkijoje, buvo perkeltos į Artimųjų Rytų valstybę dėl principingos lenkų nuostatos neįsileisti į šalį sportininkų iš šalių-agresorių. Jordanijos Hašimitų Karalystė garantavo įvažiavimą visoms norinčioms dalyvauti pasaulio čempionate delegacijoms, todėl UWW skubos tvarka, likus kelioms savaitėms iki varžybų pradžios, čempionatą perkėlė į Jordanijos sostinę Amaną.

Tokie nepalankūs daugeliui delegacijų UWW sprendimai (daug komandų jau buvo įsigijusios bilietus į Varšuvą) turėjo įsiutinti Lenkijos imtynių federaciją, kuri paklojo nemažai lėšų čempionato pasirengimui. Mažiausiai, ko galima buvo tikėtis, jog lenkai ignoruos čempionatą Jordanijoje. Visgi, mūsų kaimynai neatšaukė registracijos ir atvyko į Amaną.

Dar įdomesnis yra ukrainiečių sprendimas kovoto pasaulio čempionate, nes iš šios šalies sporto valdžios ne kartą buvo girdimas raginimas nedalyvauti varžybose, į kurias atvyksta atletai iš valstybių-agresorių.

Pasaulio čempionato žiūrovai užgniaužę kvapą stebėjo pirmą sportinį susidūrimą tarp kariaujančių šalių imtynininkų. Pirmą dieną aštresnių incidentų pavyko išvengti.

Mūsų šalies imtynių federacija į pasaulio jaunimo čempionato laisvųjų imtynių turnyrą delegavo vienintelį Paulių Leščauską. Perspektyvus kelmiškis prieš du metus Europos imtynių jaunių čempionate įveikė Moldovos imtynininką ir pakilo iki aštuntos vietos. Tačiau Jordanijoje Pauliui nepavyko peržengti aštuntfinalio ribos – jis pirmoje svorio kategorijos iki 79 kilogramų imtyje nusileido Ukrainos atletui  Alimui Miesuvietovui (1:10). Deja, ukrainietis netapo lietuvio gelbėtoju – jis pralaimėjo ketvirtfinalį ir užtrenkė Pauliui duris į paguodos etapą, kuriame finalistui pralaimėję atletai turi galimybę kautis dėl čempionato bronzos medalio.

 FS – 79 kg            1/8 Finalo Paulius LEŠČAUSKAS – Alim MIESUVIETOV (UKR) 1:10

Mūsų merginos čempionate nedalyvaus, o savaitgalį ant imtynių kilimo kovos klasikai Kipras Gvozdas (72 kg), Damian Matveiko (87 kg), Igor Kabadeicev (97 kg).

Po Nepriklausomybės atgavimo pasaulio jaunimo čempiono titulą yra iškovojęs vienintelis Vilius Laurinaitis. Joniškietis 2012 metais Tailande vykusiame pasaulio jaunimo čempionato finale nugalėjo vokietį  Peterį Oehlerį ir užėmė pirmą vietą bei pakartojo Valentino Mizgaičio pasiekimą, kuris planetos auksą iškovojo 1975-ais metais.

Šalies moterų imtynių istorijoje savo vardą sidabrinėmis raidėmis įrašė Danutė Domikaitytė, kuri prieš devynis metus Kroatijoje vykusiame pasaulio jaunimo čempionate užėmė antrą vietą.

Lietuvos laisvūnai pasaulio jaunimo čempionatuose medalių neiškovojo.

Valdas Malinauskas

 

Mūsų šalies atletų ir atletės aukščiausi pasiekimai

 

Data Miestas Vardas / pavardė Stilius Sv. kat. Vieta
2012-09-04 Pataja Villius Laurinaitis GR 96 1
2014-08-05 Zagrebas Mantas Knystautas GR 120 2
2008-07-29 Stambulas Aldas Lukošaitis GR 84 2
2003-08-24 Stambulas                Valdemaras Venckaitis GR 66 2
1994-08-18 Budapeštas Mindaugas Ežerskis GR 81 2
2014-08-05 Zagrebas Danutė Domikaitytė WW 67 3
2013-08-13 Sofija Romas Fridrikas GR 96 3
2005-07-05 Vilnius Aleksandras Kazakevičius GR 60 3
2005-07-05 Vilnius Robertas Budris GR 96 3