Šeštadienį Serbijos sostinėje startavo pasaulio imtynių čempionatas.

Pirmieji ant Belgrado Stark arenos imtynių kilimų grumėsi laisvųjų imtynių meistrai.

Mūsų šaliai atstovavo du šios rungties atletai – Domantas Pauliuščenko (86 kg) ir Lukas Krasauskas (97 kg).

Domantas su kazachu Azamatu Dauletbekovu varžėsi šeštadienį ir pralaimėjo varžovui 0:9.

L.Krasauskas kvalifikacijoje ritosi pirmadienį ir taip pat šešioliktfinalyje nusileido  Vengrijai atstovaujančiam Valdislavui Baitcajevui 0:10.

Moterų čempionate Lauras Stanelytė burtų valia susitiko su Anastasia Blayvas. Europos ir pasaulio jaunimo U23 čempionatų prizininkė  iš Vokietijos nugalėjo rezultatu 3:11.

Antradienis

Kamilei Gaučaitei (76 kg) burtai pametėjo dovanėlę – kvalifikacinėje imtyje jai teks grumtis su pasaulio čempionato prizininke Yuka Kagami iš Japonijos.  Tekančios saulės atstovė įrodė savo pranašumą rezultatu 0:10.

Dalyvavimo pasaulio čempionate patirties turinti Gabija Dilytė (50 kg) pirmoje dvikovoje susitiko su tokio renginio debiutante Alisson Camila Cardozo Rey iš Kolumbijos. Prieš du metus Osle vykęs čempionatas Gabijai nebuvo sėkmingas, todėl Europos jaunimo (U23) čempionato prizininkė Belgrade siekė gerinti savo statistiką, tačiau dvikova susiklostė nesėkmingai ir lietuvė patyrė apmaudų pralaimėjimą 1:4.  

Trečiadienis

K.Gaučaitės skriaudikė iš Japonijos Yuka Kagami pateko į finalą ir suteikė galimybę nugalėtoms imtynininkėms grumtis dėl bronzos. Kamilė pirmoje paguodos imtyje rungėsi su kine Y.Huang iš Kinijos. Rezultatu 0:8 laimėjo pasaulio jaunimo čempionė iš Kinijos.

Vestinos Danisevičiūtės (53 kg) varžovė kvalifikacijoje  Vengrijai atstovaujanti dukart Europos čempionė  Stalvira Orshush savo pranašumą rezultatu 0:10 įrodė pirmame kėlinuke.

Tituluočiausios šalies imtynininkės Danutės Domikaitytės (68 kg) varžovė paaiškėjo po korėjietės Jeumeun Kwon ir pasaulio U23 čempionato bronzos medalio laimėtojos Vusalos Parfianovich kvalifikacinės akistatos. Pastaroji įveikė Korėjos imtynininkę, o kitame etape rezultatu 0:2 išplėšė pergalę iš Danutės rankų.

 
Ketvirtadienis
Ketvirtadienį čempionate startavo klasikai. Mūsų šaliai atstovauja 2013 metų pasaulio jaunių vicečempionas Paulius Galkinas (77 kg; 46 dalyviai) ir 2013-tų metų Europos ir pasaulio jaunimo čempionatų bronzinis prizininkas Romas Fridrikas (130 kg; 31 dalyvis).
 
Sunkiasvorių turnyro kvalifikacinėje imtyje Romas Fridrikas 2:1 nugalėjo vengrą, 2022 metų  Europos čempionato bronzos medalio laimėtoją Dariuszą Attilą Viteką.
 
Kitame etape Romas grumėsi su 2019 metų pasaulio jaunimo vicečempionu Colthonu Michaeliu Schultzu iš JAV ir paguldė savo varžovą ant menčių dar neįpusėjus pirmam kėlinukui!
 
Ketvirtfinalio akistatoje su pasaulio vicečempionu Aminu Mirzazadehu iš Irano R.Fridrikas po pirmo kėlinuko pirmavo 1:0, tačiau antrame kėlinuke gavo įspėjimą ir dvikova baigėsi taikiai 1:1. Pagal papildomus kriterijus teisėjai pergalę skyrė iraniečiui.
 
Romo likimas dėl patekimo į paguodos turnyrą, kuriame kovojama dėl trečios vietos, sprendėsi dvikovoje tarp iraniečio ir Oscaro Pino Hindso iš Kubos. Lietuviui buvo palankus tik vienas variantas – Amino Mirzazadeho pergalė ir iranietis ją pasiekė. Pusfinalio dvikovą persas „paėmė” identišku būdu – laimėjo pagal papildomus kriterijus rezultatu 1:1. A.Mirzazadeho pergalė lėmė, kad penktadienį R.Fridrikas paguodoje risis su ukrainiečio Mykhailo Vyshnivetskio ir Eduardo Soghomonyano iš Brazilijos poros nugalėtoju.
 
Tuo tarpu Paulius Galkinas (77 kg) neatlaikė Europos ir pasaulio čempiono Malkhaso Amoyano spaudimo ir pralaimėjo armėnui rezultatu 0:9. Deja, armėnas pusfinalyje nusileido Sananui Suleymanovui iš Azerbaidžano ir užvėrė Pauliui duris į paguodos turnyrą.
 
Penktadienį be Romo Fridriko dvikovų ant imtynių kilimo kovojo dar du lietuviai.
 
ROMAS FRIDRIKAS ant menčių paguldė Europos jaunimo (U23) ir pasaulio jaunimo (U20) čempionatų nugalėtoją ukrainietį Mykhailo Vyšnivetskį ir pateko į mažąjį finalą.
 
Romas čempionate ant menčių paguldė du varžovus!
 
Monitoriuje dvikovas stebėjęs Romo treniruočių partneris Mantas Knystautas visiškai nesistebėjo draugo sėkme.
„Man nieko neįtikėtino, neabejojau Romo pergale. Jis fiziškai stiprus, žvėriškai galingos rankos. Kovose su amerikiečiu Schultzu ir ukrainiečiu Vyšnivetskiu Romka išmušė jų rankas ir „sulaužė” aukštu paėmimu, ties krūtine. Vengrą Viteką taip pat paspaudė ir privertė suklysti. Imtyje su iraniečiu kiek nepasisekė dėl pasyvumo, kova buvo lygi, svarstyklės galėjo pakrypti į bet kurią pusę. Taigi, Fridrikas pelnytai atsidūrė mažajame finale. Ten laukia kubietis. Jį sulaužyti bus sunkiau, bet viskas įmanoma, tik reikia pasirinkti teisingą taktiką”, – Romo pergalėmis džiaugėsi olimpietis.
 
Deja, vakare Romas imtyje dėl bronzos rezultatu 1:5 nusileido Oscarui Pino Hindsui iš Kubos. Gavęs šansą atakai parteryje, kubietis ilgai krapštėsi kol pavyko kiek padoriau sukabinti rankas ir kilstelėjo visaginietį į viršų bei atliko aukštą ridenimą, kuris „aukštas” buvo tik sąlyginai. Teisėjai kubiečiui skyrė du taškus, tačiau tiek mūsų treneriai, tiek pats Romas suabejojo įvertinimu ir paprašė peržiūros. 
 
„Dinamikoje žiūrint, išvis neduočiau jokio įvertinimo, nes žiūrint monitoriuje iš matomo rakurso Romas nebuvo atsidūręs pavojingoje padėtyje”, – svarstė kovą komentavęs Mantas Knystautas.
 
Čempionato vyriausiasis teisėjas dešimtis kartų sulėtintai peržiūrėjo situaciją ir priėmė visiškai nepalankų sprendimą – įžvelgė, kad R.Fridriko mentės centimetru-kitu peržengė leistiną ribą ir akimirkai atsidūrė pavojingoje padėtyje. Antra, kubietis veiksmą atliko, neva, stovimoje padėtyje, todėl techninio veiksmo įvertinimas buvo padvigubintas. Netikėtai įgijęs solidų pranašumą, Oscaras Pino Hindsas pasirinko aktyvios gynybos taktiką ir iškovojo pasaulio čempionato bronzą.
 
Tuo Romo Fridriko vakaras nesibaigė.  Žinia, šis čempionatas ypatingas tuo, kad Belgrade kartu vykdoma atranka į Paryžiaus olimpines žaidynes. Kitais metais į Prancūzijos sostinę rungtis vyks penki pajėgiausi planetos čempionato atletai. Pilnas komplektas svoriuose susiformuos po kontinentinių ir pasaulinio atrankos turnyrų, kurie vyks kitų metų pavasarį. Taigi, Romas kovėsi dar viename mūšyje dėl superpenktos vietos su Lingze Mengu iš Kinijos. 
 
Kupinoje dramos ir emocijų dvikovoje Romas nėrė į priekį ir gavo bonusinį tašką bei galimybę atakuoti parteryje. Kinas atsilaikė. Antrame kėlinyje pagal nerašytas taisykles, jei nėra atliekami techniniai veiksmai, taškas ir galimybė atakai parteryje dovanojama varžovui. Rezultatas išsilygino, tačiau, pagal kriterijus skaičiai švieslentėje palankesni  L.Mengui. Romas tarsi išgirdo trenerių Mindaugo Ežerskio ir Aleksandro Kazakevičiaus šūksnius aktyviau dirbti rankomis, judėti į centrą ir išsikovoti teisę į antrą parterį. Visaginiečio energijos ir aktyvumo pliūpsnį pastebėjo teisėjai bei suteikė dar vieną galimybę atakai iš viršaus. Viskas ėjo pagal planą, Romas tvirtai sugriebė varžovą, kilstelėjo, tačiau lemiamam pervertimui pritrūko vieno sprogstančio judesio ir kojų darbo. Pergalė ir olimpinis kelialapis apmaudžiai išslydo iš rankų, Romas Fridrikas pasaulio čempionate užėmė šeštą vietą. Kita vertus, kvalifikacinės dvikovos neįtrauktos į pasaulio čempionao programą, todėl rezultatų protokoluose Romas Fridrikas yra penktoje pozicijoje.
 
„Galiu tik pasveikinti ir pagirti Romą ne tik už aukštą rezultatą, bet, svarbiausia, už puikias kovas.  Žinoma, gaila ir apmaudu, kad liko už nusibrėžtos ribos, bet toks jau mūsų sportas, – gerų žodžių negailėjo komandos draugas ir treniruočių partneris M.Knystautas. – Žvelgiant į sunkiavorių rezultatus, matau, kad į Paryžių kvalifikavosi tik vienas turkas Riza Kayaalpas. O tai reiškia, kad laukia nuožmi kova tarp europiečių atrankos turnyruose”.  
 
Justas Petravičius (60 kg; 41 dalyvis) ritosi su „veikiančiu” pasaulio čempionu Zholomanu Sharshenbekovu iš Kirgizijos ir nusileido pastarajam rezultatu 2:10.
 
Mindaugas Venckaitis (97 kg; 38 dalyviai) įrodė savo pranašumą prieš praeitų metų pasaulio čempionato prizininką azerbaidžanietį Arifą Niftullayevą.
Tuo 22-iejų Mindaugo Venckaičio skrydis į kosmosą nesibaigė – antrame rate tauragiškis nukovė galingą suomį A.M.Savolaineną.
 
Kad būtų aiškiau – pirmame rate eliminuotas pasaulio čempionato prizininkas Arifas Niftullaevas iš Azerbaidžano, o antrame rate švariai paguldytas Europos vicečempionas Arvi Martinas Savolainenas iš Suomijos.
 
Ketvirtfinalio kautynėse tauragiškis nepaliko vilčių Europos ir pasaulio čempionatų prizininkui, Serbijos atstovui Michailui Kajaiai (9:0).
 
Dėl patekimo į finalą Mindaugas pečius surėmė su armėnu Arturu Aleksanyanu. Armėnas neeilinis – yra iškovojęs visų trijų spalvų olimpinius medalius ir begalę Europos bei pasaulio čempionatų apdovanojimų, o pernai pripažintas geriausiu savo šalies atletu, aplenkęs net futbolo žvaigždę Milano Iner saugą Henriką Mchitarianą.
 
A. Aleksanyanas dar pirmame kėlinuke atliko kelis ridenimus ir įrodė pranašumą prieš tauragiškį rezultatu 0:9. Nepaisant pralaimėjimo, M.Venckaitis jau buvo užsitikrinęs vietą šeštadienio mažajame finale.
 
Tauragiškio varžovas imtyje dėl bronzos – šių metų Europos čempionato prizininkas Arturas Omarovo iš Čekijos pasirinko gynybinę taktiką ir paaukojo tašką Mindaugui pirmame kėlinuke. Antrame kėlinuke buvo įspėtas Mindaugas ir rezultatas tapo lygus, bet pagal papildomus kriterijus jau pirmavo Čekijos atletas. Ties šiuo rezultatu bėdos nesibaigė – Omarovas parteryje ridenimu iškrapštė dar du taškus ir padėjo tašką lenktynėse dėl bronzos, o M.Venckaitis, kurio kraitėje trys laimėjimai ir dvi nesėkmės, tapo pasaulio čempionato penktos vietos laimėtoju.
 
Po apdovanojimų ceremonijos vykusiame Paryžiaus olimpinių žaidynių kvalifikaciniame turnyre Mindaugas neatlaikė Abubakaro Chašlachanovo atakos parteryje ir kol kas liko be olimpinio kelialapio.
 
Šeštadienį kovas tęsė lengvasvoris Justas Petravičius, kurį į paguodos turnyrą ištraukė į finalą patekęs jo pirmasis skriaudikas Žolomanas Šaršenbekovas iš Kirgizijos. Paguodoje Justas kovėsi su pasaulio jaunimo (U23) čempionato prizininku Pridonu Abuladze iš Gruzijos ir nusileido kalniečiui rezultatu 1:2. 
 
„Kova buvo lygi, tačiau gruzino pergalę lėmė Justo užžengimas už kilimo ir prarastas taškas”, – komentavo dvikovą stebėjęs Mantas Knystautas.
 
 
Kristupas Šleiva (67 kg) ir Martynas Nemsevičius (87 kg) burtų valia išvengė kvalifikacinių kovų ir startavo 1/16 finalo.
 
Europos ir pasaulio imtynių čempionatų prizininkas K.Šleiva pirmame rate grūmėsi su 2022 metų pasaulio čempionato bronzos medalio laimėtoju kirgizu Amanturu Ismailovu ir nusileido jam 0:10.
 
Martynas Nemsevičius pirmą imtį pralaimėjo pasaulio jaunimo U23 čempionato sidabro medalio laimėtojui armėnui Gevorgui Tadevosyanui rezultatu 0:10.
 
„Mačiau abiejų kovas, pralaimėjimų priežasties nežinau, tik esu tikras, jog abu gali imtyniauti daug geriau. Kas nutiko, reikia klausti sportinininkų. Kita vertus, Kristupo kirgizas iki pusfinalio visus nušlavė. Gal pavyks ištraukti Šleivą į paguodą. Palaukim,” –  siūlė nesikarščiuoti su išvadomis olimpietis Mantas Knystautas.
 
Lietuvių varžovai nesugebėjo mestelėti mūsiškiams gelbėjimo rato. A.Ismailovas pusfinalyje nusileido kubiečiui Luisui Ortai ir paliko Kristupą be vilties į bronzos medalį, o Martyno skriaudikas armėnas Tadevosyanas sudėjo ginklus jau trečiame rate dvikovoje su švedu Alexu Kessidžiu.
 
 
Graikų-romėnų imtynės

GR – 67 kg 1/16 Finalo Kristupas ŠLEIVA – Amantur ISMAILOV (KGZ) 0:10

GR – 87 kg 1/16  Finalo Martynas NEMSEVIČIUS – Gevorg TADEVOSYAN (ARM) 0:10

GR – 60 kg Paguoda Justas PETRAVIČIUS – Pridon ABULADZE (GEO) 1:2
GR – 60 kg 1/16 Finalo Justas PETRAVIČIUS – Zholaman SHARSHENBEKOV (KGZ) 2:10

GR – 97 kg OŽ kval.  – Abubakar KHASLAKHANAU – Mindaugas VENCKAITIS 5:1 (pralaimėjimas mentėmis)
GR – 97 kg 3-5 v. Artur OMAROV (CZE) – Mindaugas VENCKAITIS 3:1
GR – 97 kg 1/2 Finalo Artur ALEKSANYAN (ARM) – Mindaugas VENCKAITIS 9:0
GR – 97 kg 1/4 Finalo Mindaugas VENCKAITIS – Mihail KAJAIA (SRB) 9:0
GR – 97 kg 1/8 Finalo Arvi Martin SAVOLAINEN (FIN) – Mindaugas VENCKAITIS 0:4 (pergalė mentėmis)
GR – 97 kg 1/16 Finalo Mindaugas VENCKAITIS – Arif NIFTULLAYEV (AZE) 7:3

 
GR – 130 kg OŽ kval. Romas FRIDRIKAS – Lingzhe MENG (CHN) 1:1 (pralaimėjimas pagal kriterijus)
GR – 130 kg 3-5 v. Romas FRIDRIKAS – Oscar PINO HINDS (CUB) 1:5
GR – 130 kg Paguoda Mykhailo VYSHNYVETSKYI (UKR) – Romas FRIDRIKAS 0:8 (pergalė mentėmis)
GR – 130 kg 1/4 Finalo Amin MIRZAZADEH (IRI) – Romas FRIDRIKAS 1:1 (pralaimėjimas pagal kriterijus)
GR – 130 kg 1/8 Finalo Cohlton Michael SCHULTZ (USA) – Romas FRIDRIKAS 0:4 (pergalė mentėmis)
GR – 130 kg Kvalif. Romas FRIDRIKAS – Dariusz Attila VITEK (HUN) 2:1
 
 
GR – 77 kg        1/16 Finalo     Paulius GALKINAS – Malkhas AMOYAN (ARM) 0:9

Moterų imtynės

WW – 68 kg     1/16 Finalo     Vusala PARFIANOVICH –  Danutė DOMIKAITYTĖ 2:0

WW – 53 kg     Kvalif.               Vestina DANISEVIČIŪTĖ – Stalvira ORSHUSH (HUN) 0:10

WW – 76 kg     Paguoda          Kamile GAUČAITĖ – Yuanyuan HUANG (CHN) 0:8

WW – 76 kg     Kvalif.               Kamilė GAUČAITĖ – Yuka KAGAMI (JPN) 0:10

WW – 50 kg     Kvalif.               Alisson Camila CARDOZO REY (COL) – Gabija DILYTĖ 4:1

WW – 55 kg     Kvalif.               Laura STANELYTĖ – Anastasia BLAYVAS (GER) 3:11

Laisvosios imtynės

FS – 86 kg        1/16 Finalo      Azamat DAULETBEKOV (KAZ) – Domantas PAULIUŠČENKO 9:0

FS – 97 kg         1/16 Finalo     Lukas KRASAUSKAS – Vladislav BAITCAEV (HUN) 0:10