Sunkiasvoris Romas Fridrikas (130 kg) pasaulio čempionate Belgrade užėmė penktą vietą su trenksmu grįžo į planetos imtynių elitą!
 

Ilgokai olimpiečio Manto Knystauto šešėlyje tunojęs visaginietis be amo paliko savo pirmųjų varžovų gerbėjus, nugalėjęs tituluotus vengrą

2022 metų  Europos čempionato bronzos medalio laimėtoją Dariuszą Attilą Viteką, 2019 metų pasaulio jaunimo vicečempioną Colthoną Michaelį Schultzą iš JAV bei ambicingą Europos jaunimo (U23) ir pasaulio jaunimo (U20) čempionatų nugalėtoją Vyšnivetskį iš Ukrainos.
 
Ketvirtfinalio akistatoje su pasaulio vicečempionu Aminu Mirzazadehu iš Irano R.Fridrikas buvo šalia per žingsnį nuo sensacijos – po pirmo kėlinuko pirmavo 1:0, tačiau antrame kėlinuke gavo įspėjimą ir dvikova baigėsi taikiai 1:1. Pagal papildomus kriterijus teisėjai pergalę skyrė iraniečiui.
 
Monitoriuje dvikovas stebėjęs Romo treniruočių partneris Mantas Knystautas visiškai nesistebėjo draugo sėkme.
 
„Man nieko neįtikėtino, neabejojau Romo pergale. Jis fiziškai stiprus, žvėriškai galingos rankos. Kovose su amerikiečiu Schultzu ir ukrainiečiu Vyšnivetskiu Romka išmušė jų rankas ir „sulaužė” aukštu paėmimu, ties krūtine. Vengrą Viteką taip pat paspaudė ir privertė suklysti. Imtyje su iraniečiu kiek nepasisekė dėl pasyvumo, kova buvo lygi, svarstyklės galėjo pakrypti į bet kurią pusę. Taigi, Fridrikas pelnytai atsidūrė mažajame finale. Ten laukia kubietis. Jį sulaužyti bus sunkiau, bet viskas įmanoma, tik reikia pasirinkti teisingą taktiką”, – Romo pergalėmis džiaugėsi olimpietis.
 
Deja, imtyje dėl bronzos Romas rezultatu 1:5 nusileido Oscarui Pino Hindsui iš Kubos. Gavęs šansą atakai parteryje, kubietis ilgai krapštėsi kol pavyko kiek padoriau sukabinti rankas ir kilstelėjo visaginietį į viršų bei atliko aukštą ridenimą, kuris „aukštas” buvo tik sąlyginai, tačiau kelis centimetrus nuo kilimo pakelto lietuvio kūno kubiečiui pakako, kad pakreipti imties eigą savo naudai, bet skausmingas dūris paaiškėjo kiek vėliau. 
 
Teisėjai kubiečiui skyrė du taškus, tačiau tiek mūsų treneriai, tiek pats Romas suabejojo įvertinimu ir paprašė peržiūros. 
 
„Dinamikoje žiūrint, išvis neduočiau jokio įvertinimo, nes žiūrint monitoriuje iš matomo rakurso Romas nebuvo atsidūręs pavojingoje padėtyje”, – svarstė kovą komentavęs Mantas Knystautas.
 
Čempionato vyriausiasis teisėjas dešimtis kartų sulėtintai peržiūrėjo situaciją ir priėmė visiškai nepalankų sprendimą – įžvelgė, kad R.Fridriko mentės centimetru-kitu peržengė leistiną ribą ir akimirkai atsidūrė pavojingoje padėtyje. Antra, kubietis Fridriką buvo šiek tiek kilstelėjęs, todėl teisėjai traktavo, jog veiksmą atlikas, neva, stovimoje padėtyje, todėl techninio veiksmo įvertinimas buvo padvigubintas. Netikėtai įgijęs solidų pranašumą, Oscaras Pino Hindsas pasirinko aktyvios gynybos taktiką ir iškovojo pasaulio čempionato bronzą.
 
Tuo Romo Fridriko vakaras nesibaigė.  Žinia, šis čempionatas ypatingas tuo, kad Belgrade kartu vykdoma atranka į Paryžiaus olimpines žaidynes. Kitais metais į Prancūzijos sostinę rungtis vyks penki pajėgiausi planetos čempionato atletai. Pilnas komplektas svoriuose susiformuos po kontinentinių ir pasaulinio atrankos turnyrų, kurie vyks kitų metų pavasarį. Taigi, Romas kovėsi dar viename mūšyje dėl superpenktos vietos su Lingze Mengu iš Kinijos. 
 
Kupinoje dramos ir emocijų dvikovoje Romas nėrė į priekį ir gavo bonusinį tašką bei galimybę atakuoti parteryje. Kinas atsilaikė. Antrame kėlinyje pagal nerašytas taisykles, jei nėra atliekami techniniai veiksmai, taškas ir galimybė atakai parteryje dovanojama varžovui. Rezultatas išsilygino, tačiau, pagal kriterijus skaičiai švieslentėje palankesni  L.Mengui. Romas tarsi išgirdo trenerių Mindaugo Ežerskio ir Aleksandro Kazakevičiaus šūksnius aktyviau dirbti rankomis, judėti į centrą ir išsikovoti teisę į antrą parterį. Visaginiečio energijos ir aktyvumo pliūpsnį pastebėjo teisėjai bei suteikė dar vieną galimybę atakai iš viršaus. Viskas ėjo pagal planą, Romas tvirtai sugriebė varžovą, kilstelėjo, tačiau lemiamam pervertimui pritrūko vieno sprogstančio judesio ir kojų darbo. Pergalė ir olimpinis kelialapis apmaudžiai išslydo iš rankų.
 
„Galiu tik pasveikinti ir pagirti Romą ne tik už aukštą rezultatą, bet, svarbiausia, už puikias kovas.  Žinoma, gaila ir apmaudu, kad liko už nusibrėžtos ribos, bet toks jau mūsų sportas, – gerų žodžių negailėjo komandos draugas ir treniruočių partneris M.Knystautas. – Žvelgiant į sunkiavorių rezultatus, matau, kad į Paryžių kvalifikavosi tik vienas turkas Riza Kayaalpas. O tai reiškia, kad laukia nuožmi kova tarp europiečių atrankos turnyruose”.  
 
Valdas Malinauskas
 
GR – 130 kg OŽ kval. Romas FRIDRIKAS – Lingzhe MENG (CHN) 1:1 (pralaimėjimas pagal kriterijus)
GR – 130 kg 3-5 v. Romas FRIDRIKAS – Oscar PINO HINDS (CUB) 1:5
GR – 130 kg Paguoda Mykhailo VYSHNYVETSKYI (UKR) – Romas FRIDRIKAS 0:8 (pergalė mentėmis)
GR – 130 kg 1/4 Finalo Amin MIRZAZADEH (IRI) – Romas FRIDRIKAS 1:1 (pralaimėjimas pagal kriterijus)
GR – 130 kg 1/8 Finalo Cohlton Michael SCHULTZ (USA) – Romas FRIDRIKAS 0:4 (pergalė mentėmis)
GR – 130 kg Kvalif. Romas FRIDRIKAS – Dariusz Attila VITEK (HUN) 2:1