Spalį finišavęs pasaulio imtynių iki 23 metų čempionatas buvo paskutinės varžybos, galėjusios įtakoti vietą UWW reitingų lentelėje, kurioje figūruoja trys mūsų šalies klasikų pavardės.

Dar šių metų vasarą sudarytoje reitingų lentelėje mirgėjo visų reitingo taškus „uždirbusių“ atletų ir atlečių pavardės, tačiau po UWW svetainės dizaino patobulinimo liko tik po 20 geriausių imtynininkų ir imtynininkių svoryje. Dėl šios inovacijos dingo mūsų moterų imtynių lyderių Danutės Domikaitytės, Kamilės Gaučaitės ir Gabijos Dilytės pavardės, už dvidešimtuko brūkšnio liko visa eilė klasikų ir bent du laisvūnai. Žinoma, užimamos pozicijos už trejetuko ribos nėra vertinamos nei medaliais, nei premijomis, tačiau stebėti atletų pakilimų ir nuosmukių dinamiką buvo gan įdomu. Tikėtina, jog tai laikini techniniai UWW svetainės trikdžiai.

Na, o dabar apie malonius reikalus, kurie susijęs su puikiu Mindaugo Venckaičio ir Romo Fridriko pasirodymu pasaulio imtynių čempionate Belgrade.

Ypač galingai savo pozicijas pasigerino Mindaugas, kuris iš trečio dešimtuko šoktelėjo į elitinę šeštą vietą. Tauragiškis svoryje iki 97 kilogramų su kaupu pranoko mūsų lūkesčius ir Serbijos sostinėje tapo „nemaloniu“ atradimu varžovams. Taip, jam buvo prognozuota vieta dešimtuke, tačiau tai turėjo įvykti Europos arba pasaulio U23 čempionatuose, o apie penktą vietą tarp suaugusių svarstė, ko gero, vienas Mindaugas ir ištikimiausi jo fanai.

Pavasarinė kojos trauma iš reitingų viršūnių išstūmė olimpietį Mantą Knystautą, tačiau jo vietą tarp pajėgiausių pasaulio sunkiasvorių užėmė Romas Fridrikas (130 kg). Nors Lietuvos imtynių federacijos planuose Romui buvo numatyta vieta šalia dešimties stipriausių planetos imtynininkų, tiksliau, 8-12 vietos, pats Mantas yra ne kartą pabrėžęs, jog jo treniruočių partneris bet kada gali iššauti.

„Gal pergalių balansas dvikovose tarp manęs ir Romo yra mano pusėje, tačiau tai nieko nereiškia, išskyros to, jos, galbūt, aš geriau adaptavausi prie Romo stiliaus. Viską lemai akistatos turnyruose su kitų šalių varžovais, kurie turi nemažai vargo su visaginiečiu. Tuomet Romui yra galimybė atsiskleisti, tai jis ir įrodė Belgrade“, – stebėdamas televizijos transliacijas iš pasaulio imtynių čempionato komentavo Mantas Knystautas.

Tiranoje Romas, kaip ir M.Venckaitis, užėmė penktą vietą, kuri lietuvį pakylėjo iki devintos pozicijos UWW reitinguose.

Vis dar tarp pajėgiausių pasaulio imtynininkų šmėžuoja Kristupo Šleivos pavardė. Spalio reitinguose Kristupas yra 19-oje vietoje, tačiau yra vienas niuansas – šią poziciją jis išsikovojęs svoryje iki 72-iejų kilogramų. Šiais metais Kristupas nusprendė grįžti į olimpinį svorį – iki 67-ių kilogramų – todėl koncentravosi į varžybas tarp lengvesnių atletų ir sunkesnėje kategorijoje beveik neimtyniavo.

Kristupui nenuskilo pirma imtis pasaulio čempionate Serbijoje, kurioje jis nusileido pasaulio čempionato prizininkui kirgizui Amanturui Ismailovui. Tačiau jis neabejotinai išlieka favoritu visose varžybose, nes tokį statusą jam suteikia iškovoti bronzos apdovanojimai pasaulio ir Europos čempionatuose. Tikėtina, kad kovotojo mentalitetas leis Kristupui įkopti į aukštesnes reitingo lentelės pozicijos, tik jau dabar svoryje, kuriame jis galėtų varžytis Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

Valdas Malinauskas

Valdo Malinausko nuotrauka