2023 R. Bagdono turnyro protokolai

Šiauliuose vykusiame tarptautiniame pasaulio čempiono Rimanto Bagdono imtynių jaunimo turnyre septynis aukso medalius iškovojo mūsų šalies imtynininkės ir imtynininkai.

Graikų-romėnų imtynių varžybose pirmąsias vietas užėmė Kipras Puikis (67 kg) ir Platonas Špolianskij (82 kg), tačiau rinktinės treneris Aleksandras Kazakevičius atkreipė dėmesį į Roberto Volotkevičiaus (72 kg) ir Minijaus Leonavičiaus (77 kg) dvikovas.

„Abu vaikinai tik ką nušoko nuo septyniolikmečių kadetų į rimtą jaunimo iki 20-ies metų amžiaus grupę ir čia nepasimetė. Robertas gan smagiai marširavo iki tol, kol savo kely nesutiko Azijos jaunimo čempiono. Korėjietis savo maniera priminė supykusį Roką Čepauską – nuolatinį spaudimą kaitaliojantį su nuožmiomis atakomis, o tokiems iššūkiams vilnietis dar nėra pasiruošęs. Reikia laiko, – pasakojo olimpinių žaidynių prizininkas. – Lengvai nustebino Minijus, kuris net 14:3 nugalėjo pirmą Estijos numerį Ekkę Leithamą“.

Graikų-romėnų imtynių turnyro nugalėtojais tapo:

55 kg Richard Pajuviidik (EST);

63 kg Byeonggi Seo (KOR);

67 kg Kipras Puikis (LTU);

72 kg Seongmin Jang (KOR);

82 kg Platon Špolianskij (LTU);

97 kg Kevin Uspenski (EST).

Sidabro medalius iškovojo Robertas Volotkevičius (72 kg) ir Damianas Matveiko (97 kg).

Bronzos apdovanojimus laimėjo Minijus Leonavičius (77 kg), Igoris Kabadeicevas (97 kg) bei Pijus Baldyšius (130 kg).    

 

Moterų imtynių turnyre dominavo Šiaulių sporto gimnazijos atletės.

Turnyro nugalėtojomis tapo:

50 kg Gabija Dilytė (LTU);

53 kg Vestina Danisevičiūtė (LTU);

59 kg Anna Tielėgina (LTU);

62 kg Alwa Frech Irgum (SWE);

68 kg Iveta Česnauskaitė (LTU);

72 kg Luka Stanelytė (LTU).

Trečiąsias vietas užėmė Adriana Danisevičiūtė (50 kg), Ugnė Laurinskytė (59 kg), Gabrielė Dilytė (62 kg) ir Julita Ivanauskaitė (68 kg).

„Šiais metai nebuvo dalyvių gausos, tačiau netikėtai atvyko svečiai iš Korėjos ir Kazachstano, todėl mūsiškiai galėjo įgauti patirties kovojant su Azijos šalių sportininkais ir sportininkėmis. Korėjiečių atvykimą lėmė mano atsitiktinė pažintis su šios šalies imtynių federacijos vadovu, kuris pernai apsilankė mano vardo varžybose. Jam renginys padarė įspūdį, apsikeitėme kontaktais, o po metų atskraidino gan pajėgią Korėjos jaunimo komandą, – metų senumo pažintį prisiminė pasaulio čempionas Rimantas Bagdonas. – Nuolatos jaučiu didelį dėkingumo miesto merui Artūrui Visockui ir sporto skyriaus vedėjui Gintaras Jasiūnas bei Sporto gimnazijos vadovybei už pagalbą ir palaikymą. Be jų būtų sunku surengti Tarptautinės imtynių federacijos (UWW) lygio imtynių varžybas“.

Lapkričio 24 dieną savo 84-ąjį gimtadienį sutiksiantis imtynių metras žiūri ir priekį jau galvoja apie kitų metų turnyrą.

„Su treneriais nagrinėsime galimybę pritraukti dar daugiau dalyvių, jei reiks, keisime nusistovėjusias datas, galbūt reglamentą. Ne kartą keitėme varžybų pravedimo tvarką pagal savo sportininkų poreikius, nestovėjome vietoje. Per dvidešimt metų ant kilimo kovojo visos amžiaus grupės nuo jaunių iki suaugusių, būdavo komandiniai susirėmimai, ypač didelio susidomėjimo buvo sulaukęs sunkiasvorių turnyras. Man prioritetas yra imtynių propagavimas Lietuvoje ir galimybė suteikti mūsiškiams kovoti su pajėgiausiais Europos ir pasaulio imtynininkais, todėl ieškosime įvairesnių turnyro formų, – svarstė pasaulio čempionas. – Kalbant apie šių metų varžybas, man ypač apmaudu, kad neatvyko artimiausi kaimynai iš Lenkijos ir Vokietijos bei Suomijos. Norėčiau vėl savo turnyre matyti danus, vengrus, čekus, slovakus, norvegus, prancūzus ir kitų valstybių atletus. Su treneriais dirbsime ties tuo“.

Imtynių turnyre dalyvavo imtynininkai ir imtynininkės iš Estijos, Korėjos, Latvijos, Švedijos, Ukrainos, Didžiosios Britanijos, Kazachstano ir Lietuvos.

 

Valdas Malinauskas

Jurgitos Rackauskienės nuotraukos