Antradienį, gruodžio 19 dieną, Vilniuje vyko Lietuvos imtynių federacijos prezidiumo posėdis.

Prezidiumo nariai išklausė LIF prezidento G.Dambrausko pastarųjų trijų mėnesių federacijos veiklos ataskaitą ir susipažino su atskirų amžiaus grupių rinktinių trenerių pristatytais kitų metų pasirengimo planais.

Federacijos vadovas priminė šių metų šalies imtynininkų ir imtynininkių pasiekimus ir pasidžiaugė, kad tradicijos nelaužomos ir šiemet, kaip ir kasmet, į Lietuvą imtynininkai atvežė ne vieną iškovotą medalį iš Europos arba pasaulio čempionatų.

Pristatydamas šių metų laureatus ir laureates, G.Dambrauskas visų pirma pažymėjo Kamilę Gaučaitę, kuri šiemet ant nugalėtojų pakylos lipo dukart – kovo mėnesį Bukarešte tapo Europos U23 vicečempione, o spalį Tiranoje iškovojo pasaulio U23 bronzą.

Nepamiršti liko Europoje pasižymėję ir bronzos medalius laimėję klasikai Benediktas Bubelevičius (U15) ir Rokas Čepauskas (U20) bei mažajame finale kovojusi Anna Tieliegina (U20).

LIF prezidentas apgailestavo, kad visai arti išsvajoto tikslo – pasaulio bronzos ir olimpinio kelialapio – buvo elitiniai atletai klasikai Mindaugas Venckaitis ir Romas Fridrikas, kurie Belgrade pralaimėjo lemiamas pasaulio čempionato dvikovas ir liko už trejetuko ribos.

Prie svarių pasiekimų G.Dambrauskas priskyrė Manto Kazimiero Sinkevičiaus pasaulio kurčiųjų graikų-romėnų imtynių čempionato aukso medalį, kurį kaunietis iškovojo Kirgizijoje ir  pasaulio policininkų ir ugniagesių žaidynių imtynių turnyruose Vinipege du medalius – aukso ir bronzos – iškovojusį Giedrių Valeiką.

Posėdžio metu prezidiumo nariams pristatytas 2024 metų LIF varžybų kalendorius. Buvo atkreiptas dėmesys pagrindinėms kitų metų varžyboms – Europos imtynių čempionatui Bukarešte (vasario 12-18 d.), Europos atrankos į olimpines žaidynes turnyrui Baku bei pasauliniam atrankos turnyrui Stambule (gegužės 9-12 d.).

LIF prezidentas priminė, kad Europos atrankoje kelialapius į Paryžių iškovos tik finalininkai, o  Turkijoje vyksiančioje pasaulinėje atrankoje – 1-3 vietas užėmę atletai ir atletės.

Svarstydamas mūsų imtynininkų ir imtynininkių galimybes, LIF vadovas atkreipė dėmesį į itin aukštą konkurenciją laisvūnams ir rekomendavo susitelkti ties Europos čempionatu, kuriame laimėjus vieną ar dvi kovas galima tikėtis aukštesnės vietos, garantuojančios sportininkams geresnį finansavimą.

„Reikia pripažinti, kad šiandien atrankoje įveikti 4-5 elitinius varžovus yra nerealu, o Europos čempionate galimai nedalyvaus daugelio šalių pirmi numeriai, kurie pretenduos į olimpinius bilietus ir kurie dėmesį telks atrankos turnyrams.  Todėl tiek Lukui Krasauskui, tiek Domantui Pauliuščenkai atsiveria didesnės galimybės siekti aukštesnių vietų Europos čempionate“, – kalbėjo G.Dambrauskas.

Aptarimo metu buvo pristatytos pagrindinės graikų-romėnų ir moterų imtynių pajėgos.

Pasak LIF viceprezidento Andriaus Stočkaus, į moterų imtynių atrankos turnyrus bus deleguojamos Gabija Dilytė, tituluota Danutė Domikaitytė bei pastaruoju metu stabilumu pasižyminti Kamilė Gaučaitė.

„Daugiausia nerimo kelia Danutė, kurią buvo užklupusi liga. Tikimės, kad patyrusi atletė atsistatys ir pilna jėga galės kovoti atrankoje“, – vylėsi LIF viceprezidentas.

Nemažai klaustukų ir klasikų stovykloje. Tiesa, nežinomybė kitokio pobūdžio – keliose svorio kategorijose po kelis panašaus pajėgumo imtynininkus, todėl treneriams bus nelengva užduotis apsispręsti.

„Tai visuomet didžiulė dilema, juk kažkam teks pranešti dėl neigiamo pasirinkimo, todėl po naujųjų dėl vietos po saule teks grumtis mūsų sunkiasvoriams Viliui Laurinaičiui ir Mindaugui Venckaičiui bei Mantui Knystautui ir Romui Fridrikui. Kiti svoriai daugmaž aiškūs – Justas Petravičius, Kristupas Šleiva, Paulius Galkinas ir Martynas Nemsevičius“, – pasidalino mintimis treneris Mindaugas Ežerskis.

Posėdyje buvo pateisintas neįprastai ankstyvas Lietuvos imtynių čempionato pravedimas.

„Dėl sudėtingo sezono privalėjome atsižvelgti į rinktinių trenerių Mindaugo Ežerskio ir Aivaro Kaselio prašymus ir paskelbti čempionatą pirmą metų savaitgalį tam, kad sportininkai ramiai galėtų ruoštis gan anksti vyksiančiam Europos čempionatui ir atrankos turnyrams“, – paaiškino G.Dambrauskas.

Vadovaujantis darbotvarke, prezidiumas svarstė kelių klubų narystės klausimus. Prieš daug metų iškeliavus Anapilin Kęstui Šėgždai, Tauragės imtynių klubas nesurado naujo šeimininko, todėl nutarta jį išbraukti iš LIF sąrašo. Panašaus likimo susilaukė ir Klaipėdos miesto imtynių sporto klubas „Baltija“, kurio ilgametis vadovas Algis Bertulis nebevykdo veiklos. Dėl finansinių sunkumų narystės LIFe atsisakė Kuršėnų sporto klubas „Dvikova“.   

Pasėdžio metu prezidiumo narys Darius Čepauskas pageidavo tikslesnio posėdžio pravedimo reglamentavimo, į jo argumentuotus pasiūlymus žadėta atsižvelgta.

Einamųjų klausimų svarstyme buvo diskutuojama dėl LIF garbės narių dalyvavimo LIF veikloje skatinimo.

Taip pat buvo išsakytas pasiūlymas ruoštis Lietuvos imtynių čempionato šimtmečiui paminėti. Pirmasis Lietuvos imtynių federacijos čempionatas vyko Kaune 1925-ais metais.

Gimtadienio proga pasveikintas LIF garbės prezidentas pasaulio imtynių čempionas Rimantas Bagdonas.