Prieš savaitę Lietuvos imtynėms nusisekė – Mantas Knystautas Zagreb Open turnyre kruopščiai pasitvarkė keturis sunkiasvorius kolegas ir nuskynė prestižinę bronzą bei virš 10k reitingo taškų.
Po varžybų šalies graikų-romėnų imtynių komanda neišlėkė strimgalviais namo, o liko dar dešimčiai dienų Kroatijoje.
 
Į tarptautinę treniruočių stovyklą, kuri surengta 260 kilometrų nuo Zagrebo nutolusiame kurortiniame Porečo miestelyje, susirinko virš 20 komandų. Pasak rinktinės trenerio Aleksandro Kazakevičiaus, čia yra „tikras sunkiasvorių rojus – jų atvyko panašiai tiek, kiek kartais pasaulio čempionate varžosi“.
 
„Kurortinis, virš 16 tūkstančių gyventojų turintis miestelis, yra šiek tiek apmiręs, nes orai neįprastai žiemiški. Todėl sportininkai atgauna jėgas ne paplūdimiuose, o salėje tarp treniruočių arba patogiame „Valamar Diamant“ viešbutyje, kurį pasiūlė organizatoriai“, – įspūdžiais dalinosi olimpinis prizininkas A.Kazakevičius.
 
Kad treniruočių procesas nevirstų rutina, pratybos paįvairinamos įvairiais žaidimais, kurie sukelia ne mažiau emocijų, nei efektingai atliktas techninis imtynių veiksmas.
 
„Pasiskirstėme komandas krepšiniui. Mano ekipoje varžėsi Fridrikas, Laurinaitis, Nemsevičius, Galkinas, Savickas – nuotraukoje visi nuogaliai. Treneris Ežerskis vadovavo kitam galingam kolektyvui su pasaulio prizininkais Knystautu ir Šleiva priešaky. Man pritrūko vieno žaidėjo. Tuo metu pro šalį ėjo Kubos imtynių legenda Mijainas Lopezas Nunezas. Prisijungė prie mano komandos ilgai nesvarstęs. Žinoma, laimėjome. Su tokiu King Kongu kitokio rezultato ir nesitikėjau, – pasakojo olimpietis. – Nežiūrint savo 41-erių metų, kubietis gan lengvai judino savo 150 kilogramų ir įmetė taškelį bei buvo tikra uola gynyboje“.
 
Treneris stebėjo keturiskart olimpinio čempiono treniruotes ant imtynių kilimo ir neabejoja, kad Mijainas Lopezas Nunezas pasipuoš ir Paryžiaus auksu.
 
„Tiesiog, nematau, kas šiuo metu galėtų rimtai pasipriešinti kubiečiui. Nebent iranietis Aminas Mirzazadehas, – prognozuoja treneris. – Maža to, Mijainas toks galingas, jog, mano nuomone, dar po keturių metų šeštą kartą galėtų iššauti Los Andžele. Jeigu norėtų ir turėtų motyvacijos“.
 
Treniruočių stovykla Kroatijoje tęsis iki sausio 27-os dienos.
——————————————————————————
Kubietis Mijainas Lopez Nunezas yra pasaulinė sporto megažvaigždė. Olimpinėse žaidynėse Laisvės salos atletas neužleidžia auksinės pozicijos nuo 2008-tų metų Pekino olimpinių žaidynių.
Jis yra daugiausiai pasaulyje olimpinio aukso susižėręs imtynininkas.
 
Savo šalyje greta jo sąlyginai gali stovėti fechtuotojas Ramonas Fonstas Segundo. Tiesa, jis keturis auksus iškovojo dvejose olimpinėse žaidynėse tolimais 1900-ais ir 1904-ais metais skirtingose špagos ir rapyros rungtyse. Be to, vieną iš keturių auksų fechtuotojas laimėjo komandų įskaitoje.
 
Priminsiu, kad moterų imtynės taip pat turi savo legendą – keturis kartus olimpinėse žaidynėse triumfavo japonė Kaori Icho.
 
Valdas Malinauskas