Dvi savaites tęsėsi pajėgiausių šalies imtynininkių – Kamilės Gaučaitė ir Gabijos Dilytės – bei trenerio Aivaro Kaselis išvyka į varžybas ir treniruočių stovyklą. Po startų prestižiniame turnyre Kroatijoje, kukli moterų imtynių delegacija ilgesniam laikui apsigyveno Tatos olimpiniame centre Vengrijoje. Vos 70 kilometrų nuo Budapešto nutolusioje sporto bazėje treniravosi virš 100 imtynininkių iš 18 valstybių.

„Be abejo pastebėjote, jog komandoje nėra lyderės Danutės Domikaitytės. Ji tik prieš išvyką išsikrapštė iš netikėtai užklupusios ligos gniaužtų, todėl leidome jai atgauti jėgas namuose“, – nuramino rinktinės treneris.

Kalbėdamas apie Kamilę ir Gabiją, A.Kaselis pasidžiaugė, jog panelės turėjo daug pajėgių treniruočių partnerių, o kovos su pasauliniu elitu išryškino kai kuriuos trūkumus, kuriuos kruopščiai analizavo pratybų metu.

„Kamilės Gaučaitės svoryje varžovės be galo lygios, visos daugmaž vienodo pajėgumo, o persvarą dvikovose nulemia niuansai. Netuščiažodžiauju. Paskutinis pavyzdys – Kamilės pergalė Zagrebo turnyre prieš dukart pasaulio čempionatų prizininkę egiptietę Samarą Hamzą. Žinoma, yra pasaulio imtynių lyderės, jos jau turi kelialapius, tačiau ir jų stovykloje neramu. Tarkim, net pasaulio čempionė iš JAV Adeline Gray nėra tikra dėl vietos rinktinėje, nes ten kokios šešios atletės panašaus pajėgumo. Taigi, kova vyksta visais frontais – ir dėl kelialapių, ir dėl vietos rinktinėse, todėl čia, Tatoje, visos pluša daug ir nuoširdžiai, – analizuoja neseniai penkiasdešimtmetį šventęs moterų imtynių specialistas. – Tuo tarpu Gabijos svoryje yra dvi-trys „pabėgusios“ atletės su Azerbaidžanui atstovaujančia keturiskart olimpine prizininke Marija Stadnik priešakyje. Dvikovoms su kitomis atletėmis mūsų jaunajai Gabijai reikalingas pasitikėjimas. Gabija yra ne kartą įrodžiusi, jog gali įveikti aukšto lygio varžoves – juk Europos U23 čempionato bronza pati ant kaklo nepasikabino, reikėjo iškovoti“.

Pasak trenerio, artimiausiuose planuose – vasario 12-18 dienomis Bukarešte vyksiantis Europos imtynių čempionatas, kuriame, dalyvaus Gabija Dilytė (50 kg), Kamilė Gaučaitė (76 kg) ir, tikisi, po ligos atsigavusi Danutė Domikaitytė (68 kg) bei Laura Stanelytė. Dviejų Europos čempionatų dalyvė Laura šįkart nusimetė pora kilogramų ir nusileido į lengvesnį svorį iki 53 kilogramų. Kiek vėliau, balandžio 5-7 dienomis, Azerbaidžano sostinėje Baku startuos olimpinės atrankos turnyras. Tarp šių dviejų imtynių renginių komanda techniką ir taktiką ketina šlifuoti vienoje iš dviejų stovyklų Italijoje arba Kirgizijoje. 

„Be abejo, norėčiau vykti į Biškeką dėl kelių aspektų. Ten į puikią treniruočių bazę atvyksta pasaulines madas diktuojančios imtynininkės. Ten treniruosis asmeninė Kamilės draugė pasaulio vicečempionė Aiperi Medet Kyzy, o asmeniniai santykiai Vidurinėje Azijoje yra vertinami; mums tikrai bus suteikiama daug lengvatų ir nuolaidų. Trečias aspektas – aukštikalnės, kurios turi didelę įtaką funkciniam pasiruošimui. Tačiau viską vertinu realiai – esame priklausomi nuo finansavimo, todėl rinksimės optimaliausią variantą“, –  trumpą pokalbį užbaigė A.Kaselis.

Valdas Malinauskas