Šių metų sausis itin vaisingas. Per pirmą mėnesį LIFui pavyko prasukti du pagrindinius šalies imtynių renginius – Lietuvos suaugusių ir jaunimo (U20) čempionatus. Nepamenu, kuomet vos ne 50 nuošimčių darbo su čempionatais buvo atlikta iki vasario. Liko pasirūpinti kadetais, jaunučiais bei vaikais. Tam reikalui atseikėta vienuolika mėnesių. Spėsime ramiai. Juolab, kadetų (U17) čempionatas jau išsibrauks po geros savaitės.
 
Metų pradžioje pajėgiausi imtynininkai ir imtynininkės grūmėsi Anykščiuose. Moterų imtynių rungtyje netikėtumų nebuvo, čia situaciją tvirtai valdo karingos Šiaulių sporto gimnazijos auklėtinės bei šią edukacinę įstaigą jau baigusios atletės su Danute Domikaityte ir Kamile Gaučaite priešakyje.
Didesnis pagyvėjimas vyko laisvūnų stovykloje. Specialistus negalėjo nedžiuginti tai, jog po ilgesnės pertraukos ūgtelėjo dalyvių skaičius, kuris šiemet perkopė 80 imtynininkų ribą. Panašu, kad artimiausiu metu rinktinėje prie lyderių Luko Krasausko (97 kg) ir Domanto Pauliuščenkos (86 kg) prisijungs Nerijaus Peleckio auklėtiniai talentingi kelmiškai Vilius Mikalauskas (125 kg) bei Paulius Leščauskas (79 kg).
 
Klasikų finalus turėjo vainikuoti Mindaugo Venckaičio ir Viliaus Laurinaičio (97 kg) bei Romo Fridriko ir Manto Knystauto (130 kg) dvikovos.
Deja, Mindaugui sukilo temperatūra, tad finalas Viliui tebuvo formalumas – joniškietis gan greitai privertė Arnoldą Baranovą sudėti ginklus ir po metų pertraukos susigražino Lietuvos čempiono laurus.
 
Tuo tarpu sunkiasvorių kare išvydome šiokį tokį netikėtumą. Prieš pat kovą abu atletai sutartinai žadėjo nuobodų stumdymąsi ir tikino, kad fotografams ir operatoriams teks montuoti kadrus iš ankstesnių imčių. Tuo nesunku buvo patikėti, abu atletai ne vienus metus šlifuojasi toje pačioje salėje ir komandos draugą geriau žino nei save. Po pirmų minučių tapo aišku, kad nuobodžiauti neteks. Romas Fridrikas dar 2018-ais prieš pakildamas iš 97 kg į 130 kg savo varžovus mielai skraidindavo metimais per save. Gerokai pasunkėjęs visaginietis vengė aštresnių kompozicijų, reikalą dažniausiai nukeldamas į parterį. Anykščiuose Romas sulaužė standartą ir prasuko petį. Tokį lėtą, kaip traukinys į Marcinkonis. Bet prasuko. Po prieš metus patirtos kojos traumos į formą mėginantis įbristi Mantas mėgino taisyti padėtį, tačiau laikas ištiksėjo greičiau nei radosi galimybė atakai.
Kaip rašyta, iširo viena susidomėjimą kėlusi Venckaičio-Laurinaičio pora, tačiau intrigų balansą atstatė svorio iki 72 kilogramų atletų dvikova, kurioje Vilius Savickas įveikė praeitų metų Europos jaunimo čempionato prizininką Roką Čepauską.
 
Paklaustas apie čempionato įspūdį, autoritetingas aukščiausios tarptautinės kategorijos imtynių teisėjas Karolis Lebkowskis iš Lenkijos nuoširdžiai pagyrė ženkliai ūgtelėjusį mūsų atletų ir atlečių lygį. Malonu.
 
Lietuvos čempionatas – puiki proga pasveikinti geriausius praeitų metų imtynininkus. Tarp klasikų buvo ne vienas, o du geriausi, nes abu, tiek Mindaugas Venckaitis, tiek Romas Fridrikas pasiekė vienodus rezultatus – pasaulio čempionate užėmė penktąsias vietas. Moterų imtynių rinkimuose nugalėjo Europos ir pasaulio U23 čempionatų prizininkė Kamilė Gaučaitė.
 
Laisvūnai geriausiu praeitų metų imtynininku išrinko Domantą Pauliuščenko.
 
Savo šlovės valandos ir dovanų sulaukė pasaulio kurčiųjų čempionas Mantas Kazimieras Sinkevičius.
————————————————
Jaunimo čempionatą kaip visuomet svetingai priglaudė Šiauliai. Badė akis skystas merginų turnyras. Vos viename svoryje iš devynių buvo daugiau dalyvių nei prizinių vietų, o vienai merginai šalies čempionės titulą garantavo vien tik atvykimas į Saulės miestą. Nejaukios mintys aplanko pagalvojus, kaip atrodytų čempionatas, jei nebūtų sporto gimnazijos auklėtinių.
Sklaidant varžybų protokolus, sukrito į akis vilniečių laisvūnų triumfas. Šiauliuose sostinės laisvūnai pirma kartą, bent jau nuo Nepriklausomybės laikų, džiaugėsi komandine pergale, kurią garantavo net penki aukso medaliai!
 
„Atėjo maniškių laikas. Įdėta daug pastangų, būta nusivylimų. Tačiau judėjome į priekį ir turime rezultatą. Tiesa, kažką panašaus esame nuveikę žaidynėse, tačiau kad Vilniaus komanda būtų pirma tarp kadetų, jaunimo ar suaugusių čempionatuose, to nepamenu“, – kukliai džiaugėsi auklėtinių pasiekimais treneris V.Fiodorovas.
Kompiuteris suskaičiavo, kad klasikų turnyre tarp komandų pajėgiausia buvo Šiaulių ekipa, tačiau, žvelgiant į statistiką, ant aukščiausio pakylos laiptelio dažniausiai šmėžuoja Vilniuje besimokančių ir šiuo metu sostinėje gyvenančių atletų pavardės.
————————————————————
Abu čempionatai, tiek suaugusių, tiek jaunimo, atvėrė kai kurias drausmines spragas. Anykščiuose po susistumdymo ant kilimo teko stabdyti vieną dvikovą. Šiauliuose demonstratyviai su teisėjais nepagarbiai elgėsi treneris. Dėl jo nekorektiško poelgio buvo diskvalifikuotas sportininkas. Šiuo metu ruošiama teisinė bazė tokių poelgių užkardymui, o į gamybos įmonę netrukus iškeliaus užsakymas geltonų ir raudonų kortelių gamybai. Tokiu būdu priartėsime prie UWW numatytų standartų. Be to, drausminių nuobaudų praktika jau taikoma Latvijoje ir, pasak kaimyninės šalies imtynių teisėjo Janio Rončio, ji pasiteisino. Puiku, kad tokia praktika, kad ir pavėluota, atkeliauja į Lietuvos imtynes. Tikimasi, kad finansinės nuobaudos padės sportininkams ir jų treneriams greičiau prisitaikyti prie taisyklių ir, tarkim, nepersirenginėti ant imtynių kilimo prieš pat dvikovą arba treneriams-sekundantams nelakstyti prie sekretoriato ar kilimo vadovo stalo dvikovos metu.
—————————————————————–
Ilgus metus klasikų komanda savo tarptautinį sezoną pradėdavo Herman Kare turnyru Suomijoje ir Cristo Lutte varžybomis Prancūzijoje. Šie, kadaise klestėję, turnyrai nunyko, o jų vietą sėkmingai užėmė reitinginis Zagreb Open turnyras. Šiemet Balkanuose Fortūna šyptelėjo Mantui Knystautui (130 kg), kuris Zagrebe pasidabino bronza. Neramina tik tiek, kad Mantas, kaip ir prieš kelias savaites dvikovoje su Fridriku, prasileido petį. Šį kartą jį prigavo jaunas jautis iš Irano Fardinas Hedayatis, Beje, Zagrebe Mantui pavyko atsigriebti už pralaimėjimą Romui Anykščiuose. Burtų valia lietuviai susitiko pirmame rate, kur taktinę kovą laimėjo M.Knystautas.
 
Tame pačiame turnyre savo plieninius raumenis parodė Kristupas Šleiva. Jau pirmoje imtyje pasaulio čempionato prizininkas rezultatu 6:3 nugalėjo Europos čempioną turką Muratą Firatą, o aštuntfinalyje užtikrintai rezultatu 7:2 įveikė pasaulio U23 čempioną Seyedą Sohrabį iš Irano. Tiesa, kovodamas ketvirtfinalyje prieš Prancūzijos atstovą Gagiką Snjoyaną lietuvis patyrė traumą (1:5). Nors varžovas pateko į finalą ir „ištraukė“ Kristupą į paguodą, mūsų treneriai atsisakė kovos su pasaulio čempionu Sebastianu Nadu iš Serbijos. Kristupas liko 11-je vietoje (34 dalyviai).
Po varžybų klasikai iškeliavo į Porečes miestelį, kur treniruočių stovykloje su elitiniais pasaulio atletais ruošėsi ateinantiems startams. Vienoje treniruotėje prie komandos prisijungė imtynių megažvaigždė keturiskart olimpinis čempionas Mijainas Lopezas Nunezas iš Kubos.
——————————————————
Nuodėmė nepaminėti įsimintinos Kamilės Gaučaitės pergalės „Zagreb Open“ moterų turnyre (76 kg; 20 dalyvių) prieš dukart pasaulio čempionatų prizininkę egiptietę Samarą Hamzą.iš Egipto. Ši įsimintina pergalė – ko gero geriausia dovana neseniai penkiasdešimtmetį šventusiam rinktinės treneriui Aivarui Kaseliui.
 
„Jubiliejus mane užklupo tarptautinėje treniruočių stovykloje Vengrijoje į kurią atvykome iškart po varžybų Kroatijos sostinėje. Savotiškas jausmas. Be užstalės ir be pompastiškų ceremonijų. Kol vyksta pasiruošimas Europos čempionatui ir olimpinės atrankos į Paryžių turnyrams, noriu viską trumpam atidėti į šalį“, – kalbėjo jubiliatas.
—————————————————————–
Pasibaigus mėnesiui pasižvalgėm po UWW reitingus. Esame įpratę prie Danutės Domikaitytės ir Kamilės Gaučaitės pavardžių reitingų lentelėje. Tačiau šįkart jos tarp dvidešimties daugiausiai reitinginių taškų turinčių atlečių nepateko. Visgi, merginos ir toliau stebina. Ypač džiugina nekukli 18-ta Lauros Stanelytės (55 kg) pozicija pasauliniame reitinge. Gabija Dilytė (50 kg) savo svoryje yra 23-čia.
 
Visai neprasti reikalai klasikų stovykloje. Praeitų metų pasaulio čempionate penktąsias vietas užėmusiems sunkiasvoriams Mindaugui Venckaičiui (97 kg) ir Romui Fridrikui (130 kg) sužėrė tiek taškų, jog jie kol kas gan tvirtai jaučiasi šeštose pozicijose. Pastaruosiuose turnyruose pabudo ir savo komandos draugus vejasi Vilius Laurinaitis (97 kg; 18 vieta) bei olimpietis Mantas Knystautas (130 kg; 14 vieta).
———————————————————–
Dabar laukia darbingas vasaris. Po dviejų savaičių Bukarešte startuos Europos imtynių čempionatas, į kurį LIFas registravo šešis klasikus, du laisvūnus ir keturias merginas. Vietiniame fronte vasario 8-10 dienomis Kuršėnuose vyks mūšiai dėl šalies U17 čempionato titulų.
 
Į savo tradicinius renginius kviečia Panevėžys, Visaginas ir Šiauliai.
 
Pabaigai, dvi naujienos. Kaip visuomet, viena linksma, kita liūdnesnė. Pradėsime nuo pastarosios – LIF kolektyvą paliko ilgametė projektų vadovė Ginta Šapokė. Geros žinios – UAB Birštono mineraliniai vandenys ir Co bei UAB Akvavita tieks mineralais prisodrintą „Vytauto” ir „Akvilės” vandenį mūsų rinktinei.
 
Valdas Malinauskas