Imtynių čempionatai prasideda nuo burtų traukimo ceremonijos. Išties, dabar jokios ceremonijos nėra, viską paprastai ir pragmatiškai be jokių emocijų sudėlioja kompiuterinė programa. O ir žodis burtai kiek archaiškai skamba, tačiau pačios imtynės yra didingas archaiškas sportas, tad viskas savo vietoje. Burtų valia atletai ir atletės sužino savo varžovus, o treneriai netrukus pradeda kovoms ruošti auklėtinius ir auklėtines bei strateguoti. Pastrateguokime ir mes.
 
Grėsmingiausia varžovė teko Kamilei Gaučaitei (76 kg; 14 dalyvių), kuri kvalifikacinėje imtyje rungsis su Epp Mae. 31-erių Estijos imtynių žvaigždė pirmu rimtu medaliu – pasaulio čempionato bronza – pasidabino beveik prieš dešimt metų ir nuo to laiko įsitvirtino moterų imtynių elite. Tais, 2015-ais, metais Kamiliukas tik pradėjo savo sportinę karjerą dalyvavimu Europos jaunių čempionate Suboticoje. Nugalėti daugkartinę Europos čempionatų nugalėtoją bei prizininkę tikrai nelengvas uždavinys. Suprantama, reikalauti pergalės be išlygų nebūtų tobulas sprendimas. Tokiais atvejais treneriai mėgina įkvėpti garbingai kovai, o ten jau matysis. Juk ir elitinės atletės klysta. Šiame žaidime yra pliusų. Aštuoniais metais jaunesnės Kamilės neturėtų slėgti atsakomybės našta ir, esant gerai koncentracijai, galima ieškoti taškų. Padėtų šaltas protas ir pasitikėjimas savo jėgomis.
 
Mūsų imtynių pažibai Danutei Domikaitytei (68 kg; 15 dalyvių) burtai kvalifikacijoje padovanojo Albiną Drazhi iš Albanijos. Danutės kraują turėtų kaitinti prisiminimas apie kartą netikėtai pralaimėtą partiją varžovei. Lietuvės ir albanės keliai susikirto lygiai prieš metus Zagrebe vykusiame Europos čempionate. Savo varžovę Danutė blaškė po kilimą, gan tvirtai pirmavo, tačiau viena vienintelė klaida kainavo pergalės. Tikėkimės, revanšas pavyks.
 
Jauniausia mūsų moterų imtynių komandos atletė dvidešimtmetė Gabija Dilytė (50 kg; 14 dalyvių) pečius surems su veikiančia Europos čempionato prizininke Emanuela Liuzzi iš Italijos. Visgi, ir mūsų Gabija nėra pėsčia. Puikiai prisimename kaip prieš du metus Plovdive vykusioje Europos U23 čempionato bronzinėje dvikovoje Gabija paskutinėmis sekundėmis prigavo ir paguldė ant menčių turkę Zehrą Demirhan.
 
Ar pateisins Laura Stanelytė (53 kg; 16 dalyvių) trenerių pasitikėjimą? Šioms varžybom komandos viduje Laura laimėjo konkurencinę kovą prieš savo treniruočių partnerę Vestiną Danusevičiūtę. Bukarešte yra daug šansų pratęsti sėkmės istoriją, nes burtai Laurai pametėjo ligi šiol niekuo nepasižymėjusią bulgarę Ireną Binkovą. Kokie Lauros pranašumai? Ji metais vyresnė. Tai nėra stiprus argumentas, tačiau sukaupta šiek tiek didesnė varžybų patirtis gali įtakoti priimant greitus sprendimus dvikovos įkarštyje. Bulgarė oficialiuose turnyruose pastaraisiais metais yra iškovojusi vos kelias pergales. Vienoje imtyje – Europos jaunių čempionate, kuris vyko 2017-ais metais Bosnijoje ir Hercegovinoje – jai pavyko įveikti Kamilę Šernauskaitę. Tikėtina, kad noras siekti revanšo už komandos draugę Laurai suteiks papildomų jėgų. Tai, sakyčiau, yra antras pranašumas.
 
Valdas Malinauskas