Vilniuje vyko Lietuvos imtynių federacijos prezidiumo posėdis. Pirmininkaujantis LIF vadovas G.Dambrauskas pranešė, kad yra kvorumas, todėl visi sprendimai bus teisėti.

Tradiciškai federacijos prezidentas apžvelgė vykusių imtynių renginių rezultatus.

Kalbėdamas apie šalies čempionatą, kuris vyko Anykščiuose, jis pasidžiaugė dalyvių skaitlingumu, nedideliais nepatogumais, kuriuos sukėlė salės dydis ir pasidalino bloga naujiena – du Antidopingo agentūros darbuotojų testuoti atletai vartojo uždraustus preparatus.

Pasak G.Dambrausko, Europos čempionato prestižą gelbėjo moterų imtynių atstovės – dvi merginos kovojo mažuosiuose finaluose.

Nepaisant to, kad ir Justas Petravičius taip pat kovojo dėl bronzos, klasikai nepateisino lūkesčių.

Kita vertus, pirmą kartą Europos čempionate trys mūsų šalies atletai ir atletės varžėsi finalinėje stadijoje.

Kalbėdamas apie laisvūnus, prezidentas pažymėjo jų kovingumą: „Nors be rezultatų, bet su geromis kovomis, ko anksčiau nebūdavo“.

Apibendrindamas gautą finansavimą – 490 211 EUR – pastebėjo, kad jis gan ženkliai sumažėjo, nes kelios sporto šakos – plaukimas, lengvoji atletika – turėjo gerus rezultatus, todėl jiems ir buvo nurėžta daugiau iš bendro krepšelio.

LIF generalinis sekretorius Paulius Daumantas pranešė kokiomis proporcijomis lėšos bus skirstoma tarp imtynių stilių.

Pagal nustatytą metodiką, liūto dalis lėšų bus atrėžta klasikams. Į tai sureagavo LIF viceprezidentas Valdas Kiveris, kuris pasiūlė kiek kitaip pažvelgti į lėšų skirstymą, tuo pačiu neženkliai padidinti laisvūnų krepšelį šio imtynių stiliaus situacijos gerinimui. P.Daumantas pasiūlė papildomai aptartį šį laisvūnams opų klausimą ne prezidiumo posėdžio metu.

Vladimiras Audickas pasidomėjo dėl rinktinių aprangų ir sulaukė atsakymo, kad jaunių ir jaunimo rinktinėms lėšų aprangų įsigijimui nėra.

Vėliau V.Audickas klausė dėl galimybės rinkti startinį mokestį, tačiau P.Daumantas priminė, kad toks sprendimas gali būti priimtas tik LIF konferencijos metu ir įpareigojo V.Audicką paruošti pasiūlymą kitam prezidiumo posėdžiui.

Vėliau pasisakė sporto šakų – imtynių stilių atstovai.

Moterų imtynių viceprezidentas Andrius Stočkus paminėjo, kad Europos čempionatas buvo skaudus Kamilei, ypač, „iš moralinės pusės“, nes jai labai reikėjo medalio. Pranešė apie pasiruošimo į atrankos turnyrus eigą, tai yra, numatytas stovyklas ir turnyrus Lenkijoje bei Italijoje. Pažymėjo, kad komandos branduolį kovose dėl olimpinių kelialapių sudaro Kamilė Gaučaitė, Danutė Domikaitytė ir Gabija Dilytė. A.Stočkus taip pat pasidalino nemalonia naujiena – Sporto gimnazijai bus sunkūs metais, nes finansavimas sumažėjo 44 proc. „Taigi, bus svarbu racionaliai paskirstyti finansus. Merginų moralinė būsena vidutinė, bet susitvarkys. Visos trys sportininkės bus siunčiamus į abu turnyrus. Paralelei ieškome finansavimo šaltinių“.

Apie laisvūnų perspektyvas kalbėjęs Valdas Kiveris didelių iliuzijų nepuoselėjo ir minėjo, jog į atrankos turnyrus vyks nuosavomis lėšomis. Nors Europos čempionatas labai entuziastingai nusiteikia, bet, jo nuomone, viltys iškovoti kelialapius nėra didelės. V.Kiveris dar kartą pasikartojo, kad didesni lūkesčiai siejami su perspektyviais imtynininkais Pauliumi Leščausku, Armaniu Barsamyanu ir Artemijumi Boguslavskiu.

Prezidiumo posėdžio metu treneris Mindaugas Ežerskis su komanda buvo pakeliui į turnyrą Danijoje ir, nors ir dalyvavo posėdyje nuotoliniu būdu, dėl sukeliamų ryšio trikdžių nebuvo pakankamai gerai girdimas, todėl klasikų pasirodymą Europos čempionate ir jų perspektyvas įvertino Giedrius Dambraukas.

Pasak G.Dambrausko, graikų-romėnų imtynių komandos pasirodymas nesėkmingas. Prezidentas pranešė, jog į Europos kvalifikacinį turnyrą vietoj Manto Knystauto (130 kg) ketinama deleguoti Romą Fridriką, o svoryje iki 97 kilogramų vietoj Viliaus Laurinaičio vyks Mindaugas Venckaitis.

Po sporto šakų atstovų pasisakymo Prezidiumas balsų dauguma į LIF gretas priėmė „Šiauliai wrestling“ klubą be stojamojo nario mokesčio.

Taip pat buvo vieningai balsuota už Kuršėnų SK „Dvikova“, Tauragės sporto klubas „Taurris“ ir Klaipėdos laisvųjų imtynių sporto klubo „Švungas” išbraukimo iš LIF sąrašų  anuliuojant jų skolas

Po narių korekcijos šiuo metu LIFas vienija 39 narius.

Baigiantis posėdžiui G.Dambrauskas, kuris buvo paskirtas atstovauti dvikovines sporto šakas, perskaitė pasiūlymą NSA darbo grupei. Jis pasipiktino, jog taškai skiriami už čempionatus yra labai nelygiai paskirstomi lyginant su kitomis sporto šakomis. Pasak Dambrausko, jis ketino pateikti apie dešimt pastabų, lemiančių federacijų finansavimą, tokių, kaip:

  • visų dvikovininkų koeficientą dauginti iš dviejų, nes reikalingi sparingo partneriai;
  • olimpinis ir ne olimpinis rezultatas yra vertinimas ne santykiu 1 prie 10, bet 1 prie 2, nes konkurencija didelė;
  • susisteminti unikalių sportininkų apibrėžimą, nes, tarkim, žodis ,,jaunučiai“ nulemia čempionato finansavimą/nefinansavimą ir tuo yra piktnaudžiaujama.

Taip pat kalbėta apie tai, kad federacijos augina savo biudžetą prie olimpinių rungčių prijungdamos įvairių sporto šakų klonus. Todėl buvo užduotas retorinis  klausimas – gal tokiu būdu vertėtų organizuoti šalies ir tarptautinius imtynių atšakų turnyrus bei festivalius ir juos  fiksuoti. Tokiu būdu LIFas papildomai gautų pajamų.