Šiandien Baku startavo atrankos į Paryžiaus olimpines žaidynes atrankos imtynių turnyras.

Pirmą dieną ant kilimo dėl 12-os olimpinių bilietų kovoja graikų-romėnų imtynių stiliaus meistrai.

Džiaugtis olimpiniu kelialapiu galės tik finalininkai.

Tik vienam Mindaugui Venckaičiui (97 kg) iš penkių mūsų šalies klasikų pavyko įveikti pirmuosius ratus, kurie garantavo pasirodymą lemiamajame mūšyje vakarinėje turnyro dalyje.

Pernai pasaulio čempionate  Mindaugas užėmė penktą vietą ir liko per žingsnį nuo patekimo į olimpines žaidynes. Tačiau tokia aukšta pozicija pasaulio reitinguose turėjo didelę reikšmę traukiant burtus Baku, nes pirmu numeriu reitinguotas tauragiškis išvengė papildomos kvalifikacinės dvikovos ir startavo iškart aštuntfinalyje. Debiutinėje imtyje Mindaugas rezultatu 3:1 palaužė turką Doganą Yilmazą.

Ketvirtfinalyje lietuvis rezultatu 3:2 nurungė pasaulio jaunimo vicečempioną ir Europos U23 čempionato bronzos medalio laimėtoją Tyroną Sterkenburgą iš Nyderlandų ir iškopė į pusfinalį.

„Mindaugas pirmas gavo apatinį parterį, tačiau net ir iš tokios padėties sugebėjo pridengti varžovą – prigriebė galvą ir vos ne gulėdamas atliko dubenį. Vėliau jis protingai sudėliojo kovą, nekišo rankų kur nereikia ir pridėjo tempo. Už aktyvumą gavo dar vieną tašką ir nuėjo ruoštis vakarui“, – dvikovą komentavo olimpinis prizininkas Aleksandras Kazakevičius.

Lemiamoje imtyje 22-iejų Mindaugas grumsis su patyrusiu, dvylika metu vyresniu gruzinu Mihailu Kajaia,  kuris nuo 2015 metų atstovauja Serbijai. Būsimasis varžovas pernai Europos čempionate iškovojo bronzą, o savo trofėjų kolekcijoje turi kelis pasaulio čempionatų apdovanojimus.

Būsimų varžovų keliai kartą jau buvo susikirtę. Pernai vykusiame pasaulio čempionate Belgrade Mindaugas ketvirtfinalyje patiesė gruziną anksčiau laiko ir laimėjo rezultatu 9:0.

Visgi, aną svaiginančią pergalę reikia vyti kuo toliau tiek mūsų šalies imtynių mylėtojams, tiek pačiam Mindaugui. Kiekvieną kova – baltas lapas į kurį įrašomi tik šios dienos duomenys, o sena statistika keliauja į archyvą.

Kaip visada gan spalvingas buvo Justo Petravičiaus (60 kg) pasirodymas, kurio rezultatai neįtikėtinai kontrastingi.  Po dviejų užtikrintų pergalių vienodu rezultatu 9:0 prieš italą Jacopą Sandroną bei graiką Iliasą Zairakisą, sekė apmaudus pralaimėjimas ketvirtfinalyje 0:14 moldavui Victorui Ciobanui.  

Pergalę iš rankų paleido pasaulio prizininkas Kristupas Šleiva (6:9), kuris pirmavo po atlikto keturtaškio veiksmo, tačiau antroje imties dalyje neatlaikė turko Selcuko Cano spaudimo ir patyrė pralaimėjimą.

Nemenkos viltys buvo siejamos su Romu Fridriku (130 kg), tačiau sunkiasvoris iš Visagino nepajudino parteryje vokiečio Jehllo Krahmerio, prarado taktinį pranašumą, o antroje dalyje prasileido pervedimą.

„Romas man pasirodė kažkoks sulėtėjęs ir pasunkėjęs“, – trumpai kovą apibūdino treneris Aleksandras Kazakevičius.

Pasak rinktinės trenerio, Martynas Nemsevičius (87 kg) gan solidžiai laikėsi pirmame kėlinuke, tačiau po pertraukėlės atrodė, kad imtyniauja jau kitas žmogus.

“Norvegas pramušinėjo dvi rankas iš apačios, spaudė prie kilimo krašto ir visiškai perėmė iniciatyvą”, – pralaimėjimo norvegui Exauce Mukubai priežastis aiškino tituluotas specialistas.

Lemiamos kovos vyks nuo 17:00 val.

 

 

GR – 60 kg 1/4 fin. Victor CIOBANU (MDA) – Justas PETRAVIČIUS 14:0

GR – 60 kg 1/8 fin. Justas PETRAVIČIUS – Ilias ZAIRAKIS (GRE) 9:0

GR – 60 kg Kvalif. Jacopo SANDRON (ITA) – Justas PETRAVIČIUS 0:9

 

GR – 67 kg Kvalif. Selcuk CAN (TUR) – Kristupas ŠLEIVA 9:6

 

GR – 87 kg 1/8 Fin. Exauce MUKUBU (NOR) – Martynas NEMSEVIČIUS 7:0

 

GR – 97 kg 1/2 Fin. Mihail KAJAIA (SRB) – Mindaugas VENCKAITIS 2:5

GR – 97 kg 1/4 Fin. Tyrone STERKENBURG (NED) – Mindaugas VENCKAITIS 2:3

GR – 97 kg 1/8 Fin. Dogan YILMAZ (TUR) – Mindaugas VENCKAITIS 1:3

 

GR – 130 kg 1/4 Fin. Romas FRIDRIKAS – Jello KRAHMER (GER)1:3