Šiandien Vilniuje vykusiame Lietuvos imtynių federacijos prezidiume posėdyje buvo apžvelgta LIF veikla laikotarpyje nuo vasario pabaigos, kalbėta apie atrankos į OŽ turnyro rezultatus, įvertintos finansinės galimybės bei patvirtinta LIF konferencijos data.

Posėdžio pradžioje federacijos prezidentas G.Dambrauskas eilinį kartą pasidžiaugė bei pasveikino susirinkusiuosius su iškovotu olimpiniu kelialapiu ir vylėsi, jog Mindaugui Venckaičiui kompaniją Paryžiuje palaikys jo komandos draugai ar moterų imtynių atstovės.

Daug liūdniau klausėsi G.Dambrausko pasakojimas apie pastangas patvirtinti naują sporto federacijų vertinimo aprašą, kuris šiuo metu kertasi su elementaria logika, kuomet pasaulio čempionate užimta prizinė vieta vertinama mažesniu balų skaičiumi, nei žemesniuose divizionuose dalyvaujančių komandų užimtos pozicijos.

„Tai vien priežasčių, kodėl jau antrus metus stabiliai žemyn ritasi LIF finansavimas“, – argumentavo G.Dambrauskas.

Savo pasisakyme LIF vadovas paminėjo žinią, kad UWW Lietuvai patikėjo tarptautinio I-mo lygio imtynių teisėjų seminaro pravedimą rugpjūčio mėnesį Druskininkuose, kuriam vadovaus ukrainietis Romanas Pavlovas.

Kalbėdamas apie UWW turnyrą „Druskininkai Cup“, LIF prezidentas pažymėjo, jog esant sudėtingai finansinei situacijai, pagalbos kreiptasi į Druskininkų miesto savivaldybę.  

„Suprantama, jog rugpjūtį nakvynės kaštai yra aukščiausi, todėl belieka tikėtis, kad kurorto valdžia neliks abejinga turnyrui. Priešingu atveju svarstysime dėl varžybų perkėlimo į kitą miestą, nes viena federacija tokio turnyro nepatemps“, – svarstė G.Dambrauskas.

Vėliau apie olimpines perspektyvas kalbėjo moterų ir graikų-romėnų imtynių rinktinių treneriai.

Andrius Stočkus pranešė, jog moterų imtynių komanda į pasaulinę atranką Stambule vyks ta pačia sudėtimi, kokia dalyvavo Baku: Gabija Dilytė (50 kg), Danutė Domikaitytė (68 kg) ir Kamilė Gaučaitė (76 kg). Specialistas kelis kartus pabrėžė, jog nelinkęs spėlioti ir prognozuoti atrankos baigties, nes, pasak jo, visos prognozės sudūžta ant kilimo.

„Azerbaidžane Kamilė pralaimėjo svarbią kovą prancūzei Lecarpentier, nors prieš du mėnesius nugalėjo dau pajėgesnias varžoves –  Estijos žvaigždę Epp Mae, o kiek ankščiau ir pasaulio vicečempionę Samarą Hamzą iš Egipto. Todėl nenoriu be reikalo su prognozėmis prisikabėti“, – nedaugžodžiavo A.Stočkus.

 Savo pasisakyme graikų-romėnų imtynių rinktinės treneris Mindaugas Ežerskis pasidžiaugė laimėtu kelialapiu ir padėkojo visiems prisidėjusiems prie M.Venckaičio pergalių.

„Tai nėra tik Mindaugo ir trenerių laimėjimas. Tai rezultatas regionų, bendruomenės ir Lietuvos imtynių federacijos bendro darbo, – pabrėžė rinktinės treneris. – Ko tikiuosi Turkijoje? Gerų kovų. Tokių, kokias Baku rodė Mindaugas Venckaitis“.

Kalbėdamas apie pasaulinę atranką, M.Ežerskis supažindino su minimaliais ekipos sudėties pasikeitimais – Stambule svoryje iki 130 kilogramų vietoje Romo Fridriko galynėsis Mantas Knystautas ir prie komandos vėl prisijungs Paulius Galkinas (77 kg). Kituose svoriuose kovos Justas Petravičius (60 kg), Kristupas Šleiva (67 kg) ir Martynas Nemsevičius (87 kg).

Federacijos viceprezidentas Valdas Kiveris prezidiumo narius informavo, jog laisvūnai į atranką nevyks.

„Patys treneriai Baku pamatė, jog olimpinis barjeras yra per aukštas. Juolab, kad mūsų vaikinams svoriuose dėl olimpinių bilietų tektų konkuruoti su legionieriais iš Kaukazo regiono, kuriais pastaruoju metu pasipildė įvairių šalių rinktinės“, – mūsų laisvūnų nedalyvavimą atrankoje argumentavo V.Kiveris.  

Posėdžio pabaigoje buvo nuspręsta, kad metinė LIF konferencija vyks gegužės 18 dieną 10:30 val. Anykščiuose.

Valdas Malinauskas