Mantas Knystautas Szombathelyje vykusiame Europos jaunimo (iki 23 metų) imtynių čempionate svorio kategorijoje iki 130 kilogramų iškovojo sidabro medalį!

Lemiamoje kovoje dėl svariausio apdovanojimo klaipėdietis rezultatu 1:5 nusileido turkui Osmanui Yildirimui ir užėmė antrą vietą.

Klasikų turnyrą Mantas pradėjo užtikrinta pergale prieš Estijos atstovą Arturą Vititiną (9-0). Po šios lengvos pergalės klaipėdietis gerokai patampė nervus treneriams, kuomet teko grumtis su Constantinu Hutuleacu iš Rumunijos. Išplėšęs pergalę rezultatu 2-1,   Mantas nukeliavo į pusfinalį, kur jo laukė akistata su dukart Europos ir pasaulio jaunimo čempionu Zviadžiu Pataridze iš Gruzijos.

  Barzdotas gruzinas greitai įgijo pranašumą ir netrukus buvo apdovanotas sąžiningai uždirbtais taškais. Žaisminga gruzino kovos maniera tęsėsi penkias minutes. Būtent paskutinę minutę galų gale į rimtą kovą įsijungęs Mantas atliko pervedimo ir ridenimo kombinaciją. Šiuo dviveiksmiu M.Knystautas tiesiog nokautavo varžovą. Gruzinas visiškai suglebo ir, likus 30 sek. iki dvikovos pabaigos, bejėgis krito ant kilimo. Mantas, įtvirtindamas savo pergalę, formaliai prispaudė gruzino mentes prie kilimo.

Šiemet buvo jau trečias kartas, kuomet Mantas grūmėsi Europos jaunimo čempionatų finaluose ir kaskart sėkmė nusišypsodavo jo varžovams. Tiesa, iki šiol jam kelią pastodavo gruzinai Beka Kandelakis ir Jakobi Kadžaja.

 Šalies imtynių istorijoje dar nei vienam šalies imtynininkui nepavyko iškovoti Europos jaunimo čempiono titulą. Be M. Knystauto arčiausiai tikslo buvo antrąsias vietas užėmę Kristupas Šleiva, Danutė Domikaitytė, Artūras Jankauskas ir Mindaugas Ežerskis.

Tuo tarpu du atletai buvo apdovanoti pasaulio jaunimo čempionato aukso medaliais. 1975 metasi pirmą vietą užėmė Valentinas Mizgaitis, o 2012 metais triumfavo Vilius Laurinaitis.

https://youtu.be/YwfpQQaelf4

 

Svorio kategorijoje iki 66 kg (24 dalyviai) Kristupas Šleiva užėmė 14-ąją vietą. Panevėžietis pirmojoje kovoje rezultatu 14:13 įveikė gruziną Ednarą Šavadzę. Po varžybų tarptautinės imtynių federacijos (UWW) ekspertai šią akistatą pripažino geriausia čempionato paskutinės dienos dvikova.

Daug liūdnesnės žinios tykojo aštuntfinalio susitikime su vengru Otto Losoncziu. Laikmatis skaičiavo paskutinę minutę, kuomet Kristupas atliko suktuką ir įgijo solidų pranašumą (11:6). Tačiau vengras atliko draudžiamą smaugimo veiksmą, po kurio teisėjai kovą sustabdė ir po ilgų diskusijų paskelbė varžybų gydytojo sprendimą – vietinių sirgalių džiaugsmui kova nebuvo tęsiama, o pergalė skirta vengrui Otto Losoncziui.

Mūsų trenerių skundai buvo bevaisiai – apeliacijos į tai, kad vengras grubiai pažeidė imtynių taisykles nebuvo išgirstos.

Panaši situacija buvo nutikusi Rio olimpinių žaidynių pusfinalyje. Tąsyk svorio kategorijoje iki 75 kilogramų kovojo rusas Romanas Vlasovas ir kroatas Bozo Starcevicius. Baigiantis kėlinukui kroatas smaugimu rusą „užmigdė“ ant kilimo – Vlasovas gulėjo ant nugaros ir nejudėjo. Medikai „atpumpavo“ rusą ir, skirtingai nei Szombathelyje, leido tęsti kovą. Atsigavęs rusas pateko į finalą ir iškovojo olimpinį auksą.

Svorio kategorijos iki 75 kg (22 dalyviai) pirmajame rate Paulius Galkinas rezulatatu 8:4 įveikė suomį Niko Erkkolą, aštuntfinalyje pralaimėjo į finalą vėliau iškopusiam vengrui Zoltanui Levai (0:8), o paguodos turnyre turėjo pripažinti rumuno George Mariea pranašumą (1:3). Klaipėdietis galutinėje įskaitoje liko 11-as.

Svorio kategorijos iki 85 kg (17 dalyvių) aštuntfinalyje Eividas Stankevičius pirmame kėlinuke ant menčių paguldė Izraelio atstovą Naorą Gurielašvilį, o ketvirtfinalyje rezultatu 1:5 pralaimėjo bulgarui Joanui Dimitrovui ir užėmė septintą vietą.

Valdas Malinauskas