Savaitgalį Panevėžyje startuoja 76-asis Lietuvos imtynių čempionatas. Per dvi varžybų dienas paaiškės net 26 nugalėtojai ir prizininkai (10 graikų-romėnų, 10 laisvųjų ir 6 moterų imtynių svorio kategorijos).

Aukštaitijos sostinėje renginys vyks tryliktą kartą. Pirmasis čempionatas vyko 1958 metais, o paskutinį sykį dėl šalies čempiono titulus atletai Cido arenoje varžėsi 2017-ais.

Paradoksas – nors panevėžiečiai garsėja savo klasikų mokykla, tačiau graikų-romėnų imtynių čempionatai vyko vos du kartus. Tuo tarpu laisvūnai Panevėžyje kovojo net aštuonis kartus.

Dar pora sykių Panevėžys pasikvietė imtynininkus į svečius po trijų olimpinių imtynių stilių susijungimo. Iki 2003 metų visų trijų imtynių rungčių čempionatai buvo vykdomi atskirai, tačiau, po Sidnėjaus olimpinių žaidynių, pasikeitus taisyklėms ir varžybų pravedimo tvarkai, klasikai, merginos ir laisvūnai rungiasi bendruose čempionatuose.   

 ———————————————————————————————————————-

Apie imtynių atsiradimą Panevėžyje papasakojo ilgametis imtynių treneris Albinas Batūra.

“1956-ais įvyko rimtas sujudimas Lietuvos imtynių padangėje. Iš Rokiškio į Anykščius treniruoti atvyko Julius Malelė, o Panevėžyje įsitvirtino nuo Ignalinos krašto kilęs Gvidonas Vitėnas. Pastarasis buvo šimtaprocentinis klasikinių imtynių specialistas, tačiau subūrė ir laisvūnų grupę.   , – prisimena A.Batūra. – Beveik po dešimtmečio G.Vitėną paskyrė sporto mokyklos vadovu, o jo trenerio vietą 1965-ais perėmė Kūno kultūros absolventas Zenonas Stakė. Aš auklėtinius treniruoju nuo 1975 metų. Tik užpernai, po 35 metų darbo, išėjau į užtarnautą poilsį.“

Pasak trenerio, sporto salė buvo vargana, kilimas sudurtas sunkių čiužinių lopiniais. Esančios kolonos salę dalino į tris dalis, kurioje išsitekdavo trys treneriai: pats Albinas Batūra, Gvidonas Vitėnas ir sambistas Algirdas Žulonas.

Didesnės klasikų pergalės į diplomuoto hidromelioracijos specialisto kiemą atėjo neiškart. Iki pirmųjų pergalių reikėjo išlieti nemažai prakaito, o pirmuosius rimtus laimėjimus treneriui padovanojo plejada talentingų imtynininkų: Artūras Grincevičius, Gintaras Valiūnas, Saulius Matuolis, Aurelijus Buinickas, Gintaras Trepočka, broliai Renatas ir Emilijus Puikiai ir kiti. Treneris A.Batūra iš viso paruošė 78 įvairių amžiaus grupių šalies čempionatų nugalėtojus.

Kalbėdamas apie savo auklėtinius, A.Batūra išskyrė Marių Baranauską ir jauną sunkiasvorį Eriką Čerepoką. „Erikas yra Europos jaunių čempionato prizininkas, bet manau, kad jis dar neišnaudojo savo potencialo. Labai norėčiau vėl jį matyti tarptautinėje arenoje“, – vylėsi treneris.

Tuo tarpu Marius Baranauskas 2013-ais metais Panevėžyje iškovojo Lietuvos imtynių čempionato auksą ir atsisveikino su aktyvaus sportininko karjera. Dabar jis sėkmingai treniruoja vaikus Panevėžio sporto centre ir Raimundo Sargūno sporto gimnazijoje bei rengia tarptautinį pripažinimą sulaukusį imtynių turnyrą.

Valdas Malinauskas